Pas på datatyve, når du bruger en pc på biblioteket

Pas på hvis du bruger en computer på eksempelvis et bibliotek eller borgerservice, lyder advarslen fra politiet. På biblioteker i Horsens, Haderslev og Aabenraa er der fundet software, der aflurer tastetryk og dermed også koder til netbank.

Onsdag blev tre personer på henholdsvis 23, 28 og 34 år varetægtsfængslet i et lukket grundlovsforhør i Esbjerg sigtet for omfattende databedrageri ved hjælp af aflurede koder. De mistænkes for at have skaffet sig uberettiget adgang til kontooplysninger og for at have overført eller forsøgt at overføre større beløb til andre konti. 

Databedrageriet er begået i flere byer, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi uden at ville sætte navne på af hensyn til den videre efterforskning.

Tidligere i foråret har der imidlertid været tilfælde, hvor der på biblioteker i Horsens, Haderslev og Aabenraa er fundet de såkaldte keyloggere. Det er software, der registrerer, hvad der bliver tastet på computeren, for eksempel brugernavne og adgangskoder til netbank.

I januar blev en 23-årig mand dømt 60 dages fængsel for at have monteret to keyloggere på de offentligt tilgængelige pc'ere på Horsens Bibliotek. Og i marts blev der fundet keyloggere på computere i Haderslev og Aabenraa.

Politiet advarer om at være ekstra opmærksom, når du logger på din netbank, betaler på nettet m.m., hvis du benytter en offentlig tilgængelig computer eller er offentlig tilgængeligt wifi - det sidste ikke mindst i udlandet på sommerens ferierejser.