TV der bevæger dig

Ponyer spredte glæde på plejehjem: De fik julelys i øjnene

På Gedvedhus Plejecenter var besøgshundene torsdag skiftet ud med ponyer. To styks på omkring 80 centimeter. Pyntet efter årstiden bragte de juleglæde og -hygge til beboerne.

På gangen kunne beboerne få lov til at gå en tur med ponyerne. Foto: Gitte Sørensen, Gedvedhus

De to ponyer Jessie og Thilde var på besøg på plejecenteret. Foto: Gitte Sørensen, Gedvedhus

Ponyerne er kun 80 centimeter høje. Foto: Gitte Sørensen, Gedvedhus

Ponyerne var pyntet op til jul, og også dyrepasserne var trukket i juletøjet. Foto: Gitte Sørensen, Gedvedhus

Det er første gang. ponyerne besøger plejecenteret i Gedved. Foto: Gitte Sørensen, Gedvedhus

1 af 5

Gulerødderne er skrællet, og så sidder beboerne ellers klar. I dag er det ikke besøgshundene, der kommer på besøg men et helt andet dyr. Dyrene har nissehuer på, og grimen er pyntet med rød velour og sølvbjælder. Også dyrepasserne har taget juletøjet på.

- Der skulle ske en anden ting her op til jul. Alle har så travlt, men det har beboerne ikke, fortæller Gitte Sørensen. Hun er beskæftigelsesvejleder på Gedvedhus Plejecenter. Det plejehjem der får besøg.

Ind ad døren lunter to små ponyer. De hedder Tulle og Thilde og skal besøge beboerne og forsøge at sprede lidt juleglæde og hygge.

- De kommer hen til dem så tillidsfulde og med deres store varme øjne. Dyrene stiller ikke krav og forventer ingenting. De skal bare klappes og snakkes lidt med, siger Gitte Sørensen.

Minder, tanker og samtaler

Rundt i stuen går de to knap 80 centimeter høje ponyerne rundt. De gnasker på nogle gulerødder og får et kærlig klap af beboerne.

- Man kan jo se, at der er noget med dyr. De sætter en masse tanker i gang og mindre, fra da beboerne var unge og børn.

Der er nemlig ikke kun glæde og hygge ponyerne bringer. Gitte Sørensen fortæller, at ponyerne er med til at fremkalde minder hos de demente beboere. På den måde kan de være med til at sætte gang i nogle samtaler – både før, under og efter arrangementet.

- Vi fik nogle gode snakker, og dem tror jeg også, vi får efter. Nogle af dem huske endda, hvilke heste de selv har haft, siger Gitte Sørensen.

Ude på gangen får beboerne også lov til at gå tur med ponyerne – også dem i kørestol, inden det er tid til at sige farvel.

- Det har været en helt fantastisk dag. Beboerne nød det og fik julelys i øjnene. Alle de glade smil har været det bedste, siger Gitte Sørensen.