Populær prøvelejlighed: Ida og Per skifter Holbæk ud med Endelave

I snart to år har man kunne prøve livet som øboer af i en prøvelejlighed på Endelave. Og det har været populært.

Kortet foldes ud på bordet. Dagens tur ud i Endelaves natur skal planlægges. Ida og Per Fynboe sidder i prøvelejligheden på Endelave. Her har de boet siden den 9. januar, og lejligheden er deres hjem frem til den 1. april.

- Selvom vi bor et dejligt sted, og vi elsker at bo der, så var det en mulighed for at gøre noget andet. Nu er jeg 64 år, og Per er 74 år, så hvis vi skulle prøve noget andet - som var lidt mere drastisk end at tage på ferie, så var det nu, fortæller Ida Fynboe.

Parret bor normalt i Holbæk. Men i sommer var de på en spontan lille ferie på Endelave, og inden de forlod øen, havde de søgt om at flytte ind i prøvelejligheden i et par måneder. Da Ida Fynboe samtidig gik på efterløn, var timingen perfekt.

Næsten fuldt booket

Ida og Per Fynboe er ikke de eneste, der har været interesseret i at prøve ølivet af. På Endelave har de udlejet boligen siden april 2019, og den har været booket næsten konstant siden - udover i sommerferien, hvor den ikke bliver udlejet.

Prøvelejligheden ligger i øens gamle skole
Prøvelejligheden ligger i øens gamle skole
Foto: Pernille Leftes, TV SYD

- Der har faktisk været mere, end hvad vi havde forventet. Der har stort set været nogle i lejligheden hele perioden, fortæller Ib Elgaard, der er koordinator for udlejningen af prøvelejligheden. 

På øen håber de, at et ophold i prøvelejligheden giver folk lyst til at flytte permanent til Endelave. Og de har også allerede haft lidt held med det. En enkelt skulle være rykket ind i lejligheden, men valgte i sidste ende at springe over og bosætte sig fast på øen med det samme.

I Tønder Kommune har man en lignende mulighed, hvor interesserede kan leje et tilflytterhus i landsbyen Sæd, og også på Mandø har man planer om at lave en prøvelejlighed til folk, der gerne vil prøve at bo på Mandø, inden man sælger huset og flytter dertil. 

Både ligheder og forskelle

For Ida og Per Fynboe har livet i Holbæk både ligheder og forskelle med livet på Endelave. Men de er kommet ned i gear efter at være rykket til Endelave: 

- For os virker det meget roligt og stille. Det er det jo også, når man enten cykler rundt eller bare går alene rundt på en strand. Så vores tempo er også roligt, fortæller Ida Fynboe.

Parret vil nu nyde de næste måneder på Endelave, og de er ikke afvisende overfor at skifte bopælen i Holbæk ud med en ø:

- Det kom tilfældigt, og nu forfølger vi det og ser, hvad det er. Vi er jo frie til, at kunne vælge, siger Per Fynboe.