Region nægter at oplyse om langsom ambulance

Region Midtjylland nægter fortsat at udlevere oplysninger om, hvorfor en ambulance var 40 minutter om at komme frem til en skadet person på Sundvej i det indre Horsens.

Modsat København, hvor Region Hovedstaden har erkendt, at der var tale om en fejl, da en hjemløs ikke fik hjælp.

Horsens Folkeblad har bedt om aktindsigt i, hvorfor ambulancen var så længe undervejs. Men det er afvist af Region Midtjyllands juridiske sekretariat.

I sidste uge fastslog pressejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, at regionen ikke må tilbageholde oplysningerne.

Juristerne i regionen afviser hans klare udmelding.

- Det begrundes med, at "der er tale om oplysninger om en enkelt persons private forhold, idet oplysninger om konkrete ambulanceture kan relateres til den konkrete patient," skriver Horsens Folkeblad torsdag.

Regionsrådet formand, Bent Hansen (S), er i tvivl:

- Jeg har ikke set, hvad juristerne har sagt, og jeg kender ikke sagen. Vi skal gøre det, der er lovligt i forhold til de gældende regler. Hvis der er tvivl om det, må vi spørge i sundhedsministeriet, mener Bent Hansen, som ikke vil lægge sig fast på, hvad regionen må udlevere i den konkrete sag, skriver avisen.

- På den ene side skal vi beskytte patienten, som ikke skal se sit navn i avisen, fordi der er blevet tilkaldt en ambulance. På den anden side skal der også være sikkerhed for, at hvis der er sket en fejl, så har pressen og offentligheden en interesse i det. Jeg ved ikke præcis, hvor grænserne ligger, lyder det fra formanden.

I Region Hovedstaden har regionen beklaget, at en ambulance kom for sent til en hjemløs, som døde på gaden. I den sag er der givet mange oplysninger om udrykningstiden - og hvad der er gået forud.

- Vi skal have ensartede regler hele vejen rundt. Jeg ved ikke, hvad de har gjort i København og hvorfor. Men det er en god idé at få klarhed om, hvilke oplysninger pressen og offentligheden kan få, og hvad vi kan gøre, så vi ikke udleverer noget, vi ikke må. Jeg har ikke grund til at skjule noget. Men du er nødt til at gå videre med det, når der er to forskellige juridiske vurderinger, siger Bent Hansen.

Horsens Folkeblad har bedt regionen oplyse, hvornår ambulancen blev tilkaldt i den pågældende sag, hvornår den blev sendt af sted, og hvornår den var fremme.

De oplysninger skal regionen - ifølge pressejurist Oluf Jørgensen - regionen udlevere .Regionens tavshedspligt dækker ikke ambulance-udrykningens effektivitet.

- Nej, men der er nok ikke ret mange ambulancer, der er blevet sendt til den samme adresse på samme tid. Man kan sagtens identificere, hvilken sag det drejer sig om, vurderer Bent Hansen.

Artikel fra Horsens Folkeblad