Rene og lækre toiletter hjælper på skolebørns mavepine

Resultaterne af undersøgelsen, Masseeksperimentet, om ufrivillig vandladning blandt danske børn, foreligger nu. Undersøgelsen viser, at gode og rene skoletoiletter kan forhindre inkontinens hos børn, mens ulækre wc-forhold har alvorlige sundheds-konsekvenser.

3.524 elever fra 49 skoler i Region Midtjylland og 4.111 elever fra 53 skoler i Region Syddanmark er blandt de 20.000 skolebørn fordelt på 330 skoler i Danmark, der har deltaget i undersøgelsen.

Undersøgelsen dokumenterer for første gang, at både urin- og afføringsinkontinens har en meget tydelig sammenhæng med dårlige forhold på danske skoletoiletter.

Blandt de elever, der holder sig skoledagen lang for at undgå at benytte skoletoiletterne, er der en 50 procent øget forekomst af ufrivillig vandladning og forstoppelse.

En fjerdedel af alle elever bruger aldrig skolens toiletter, uanset køn eller alder.  Undersøgelsen fastslår også, at 15 procent af alle syvårige danske børn har problemer med at styre blæren eller at komme af med afføringen.

Undersøgelsen viser også, at der ikke er de store geografiske udsving i skolebørnenes holdinger og reaktion.

- Vores mistanke er klart blevet bekræftet. Vi kan se en meget tydelig sammenhæng mellem børnenes utilfredshed med toiletterne og inkontinens, simpelthen fordi børnene går og holder sig. At holde sig er skadeligt for både blære- og tarmfunktion. Blæren bliver overstimuleret, hvis den ikke bliver tømt regelmæssigt, siger professor og overlæge Søren Rittig, Aarhus Universitetshospital, i en pressemeddelelse.

Masseeksperiment 2017 er verdens største undersøgelse af skoletoiletter og udviklet sammen med forskere på Aarhus Universitetshospitals Center for Børneinkontinens.