Det ligner almindeligt rugbrød. Rugbrødsfarvet og i flade skiver, som man kan lægge pålæg ovenpå.
Men hvis man kigger nærmere efter, så er rugbrødet på Ceres Centret i Horsens lavet af gelé. Pålægget er findelt og ligeså blødt som gelébrødet.
De fleste vil nok betakke sig. Men for ældre, der ellers kun kan spise suppe eller sondemad, er rugbrødet lige det, der skal til, for at de får noget indenbords. Og dermed mere sul på kroppen til ældre, der ellers risikerer at blive underernærede.
- Plejepersonalet kan se, at de ældres ernæringsstatus forbedres, for her får de pludselig mulighed for at spise noget mad, fortæller funktionsleder i Mad og Måltid i Horsens Kommune, Anette Elise Pedersen, til TV SYD.
Gelérugbrøddet er lavet af rigtigt rugbrød, der er kogt og most og tilsat for eksempel husblas. Så kan det skæres ud i skiver, ligesom rigtigt rugbrød og man kan putte pålæg på. Maden er målrettet ældre med dysfagi - det vil sige ældre, der af forskellige årsager har svært ved at tygge og synke almindelig mad. Det drejer sig ifølge afdelingsøkonoma på Ceres Centret, Charlotte Thomsen, om cirka en tredjedel af borgerne på centret.
- De ældre, der førhen ikke kunne tygge almindeligt smørrebrød, de har nu mulighed for at få noget smørrebrød, som de dels kan tygge - det vil sige de bruger tungen til at mose brødet med - men også at de får en smagsoplevelse, fortæller Anette Elise Pedersen.
Den mad de får, den minder om den mad de andre der bor på afdelingen også får.
- Formålet er at give de ældre en bedre livskvalitet. Netop ved at de kan spejle sig i, at den mad de får, den minder om den mad de andre der bor på afdelingen også får, men også at forbedre deres ernæringsstatus, så de får mere energi, forklarer Anette Elise Pedersen.
Projektet med gelérugbrød er startet på Ceres Centret. Men ordningen er blevet så stor en succes, at den nu bliver bredt ud til de andre plejecentre i Horsens Kommune.