Se godt på dette billede: - Ligner det eller ligner det ikke?

For tre år siden fik byrådsmedlemmerne i Horsens en række billeder at se som inspiration til, hvordan det kommende byggeri på Lilli Gyldenkildes Torv ville ende med at se ud. Nu kritiserer lokal politiker det færdige resultat, efter at byggeriet er kåret til årets værste nybyggeri.

I 2017 blev nedenstående billeder fremlagt for byrådet i Horsens som inspiration til, hvordan det kommende byggeri på Lilli Gyldenkildes Torv ville ende med at se ud.

Inspirationsbillede af byggeriet på Lilli Gyldenkildes Torv, som det blev fremlagt for politikerne i kommunen i 2017.
Inspirationsbillede af byggeriet på Lilli Gyldenkildes Torv, som det blev fremlagt for politikerne i kommunen i 2017.
Foto: Arkitema
Der er i dag delte meninger i Horsens, om det færdige resultat lever op til det, tegningerne lovede.
Der er i dag delte meninger i Horsens, om det færdige resultat lever op til det, tegningerne lovede.
Foto: Arkitema

Se så godt på billedet herunder. Sådan ser det virkelige torv i dag ud.

Sådan ser det færdige byggeri på Lilli Gyldenkildes Torv ud i dag.
Sådan ser det færdige byggeri på Lilli Gyldenkildes Torv ud i dag.
Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Forskellen på de to billeder er ganske enkelt for stor. Sådan lyder kritikken fra byrådsmedlem i Venstre, Martin Ravn.

Han er ikke overrasket over, at Lilli Gyldenkildes Torv tirsdag fik den tvivlsomme ære at blive udnævnt til  'Danmarks værste nybyggeri 2020. For havde han vidst, hvordan det færdige torv kom til at se ud, så var hans stemme dengang i 2017 endt på et ’nej’:

- Jeg synes på ingen måde, at der er sammenhæng mellem de visualiseringer og det, som vi sagde politisk ja til, og så det færdige byggeri, siger Martin Ravn.

Faktisk stemte Martin Ravn selv for byggeriet i 2017. Dengang fik han og resten af byrådet forelagt de to viste billeder som inspiration til byggeriet.

- Vi skal jo som politikere, der ikke er fagpersoner og dermed ikke er arkitekter, have et grundlag at træffe vores beslutninger på. Og der er selvfølgelig en lokalplan omkring området med noget tekst, men for os, der sidder som politikere, så vil man altid hæfte sig meget ved det billedmateriale, der kommer.

- Virkeligheden vil nærme sig visualisering

Også fungerede borgmester, Andreas Boesen, Soc.dem., stemte ja til byggeriet, men i modsætning til Martin Ravn er han tilfreds med resultatet:

- Jeg synes egentligt, at når man kommer ind i selve boligkarréen og ser de grønne tage og de grønne områder, tagterrasser og lignende, så har man fået nogle rigtig gode boliger for de beboere, der skal bo i området. Så jeg er godt tilfreds med byggeriet - også på Lilli Gyldenkildes Torv.

Ifølge den fungerende borgmester vil virkeligheden med tiden komme til at nærme sig visualiseringerne.

- Det tager nogle år for sådan noget byggeri, før det lige sætter sig, det grønne vokser op, og for at bygningen falder ind i området, og derfor synes jeg også, at man lige skal give det lidt tid, siger Andreas Boesen.

Nu skal arkitekter stå skoleret for udvalg

Men den holdning deler Martin Ravn ikke. Han vil fremover være mere kritisk overfor lignende inspirationsbilleder, når han skal tage stilling til et nyt byggeri:

- I den grad. Og faktisk har det her byggeri også affødt, at vi i det udvalg, der hedder koordinationsudvalget i Horsens, forlanger, at de arkitekter, der skal stå for sådan et byggeri og de fremtidige byggerier - at de kommer ind og præsenterer det for os og forklarer deres ideer.