Smitten stiger drastisk i Horsens: Udbrud på slagteri

43 borgere er blevet testede positive med covid-19 inden for det seneste døgn i Horsens Kommune. Flere stammer fra Danish Crown.

Artiklen er opdateret med kommentarer fra Jens Hansen, pressechef fra Danish Crown.

Smitten har bredt sig i Horsens Kommune, hvor 43 borgere er blevet testet positive inden for det seneste døgn. Allerede torsdag var der en større stigning i kommunen end tidligere.

Flere af de smittede har tilknytning til slagteriet Danish Crown.

- Det er meget bekymrende, at smittetallet stiger så voldsomt i øjeblikket, og i vores lokale krisestab følger vi udviklingen tæt. Vi ved nu, at det stigende smittetal i hovedsagen er relateret til polsk arbejdskraft blandt andet med tilknytning til Danish Crown-slagteriet. Her har man igennem et stykke tid intensiveret kontrollen, så alle medarbejdere skal testes, inden de møder på arbejde og derved har man fundet en del smittede, som ikke har haft symptomer på corona-virus, siger borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen i en pressemeddelelse.

Smitteopsporingen er i gang hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ifølge pressechef hos Danish Crown Jens Hansen er der intet, der tyder på, at smitten er sket på slagteriet.

- Vi har et meget klart billede af, at smitten er foregået udenfor arbejdspladsen og rent socialt blandt gruppen af medarbejdere. Vi har en gruppe, som bor sammen, kører sammen til og fra arbejde og er sammen i fritiden. Mange kører også jævnligt til deres hjemland i weekenden. Derfor spredes smitten også hurtigt, fordi de er meget sammen, siger han.

Test af medarbejdere

Danish Crown har siden mandag screenet medarbejdere, som har haft smitte i deres netværk eller bopæl i et område med smitte. Det fortæller slagteriet i en pressemeddelelse efter et større smitteudbrud.

En screening betyder, at de har taget en såkaldt 'hurtig-test', hvor de smittede medarbejdere efterfølgende bliver sendt videre til en test, der opfylder myndighedernes anbefalinger.

Der er testet i alt 500 medarbejdere i ugens løb, og heraf er 44 testet positive i både screening og test.

Det får slagteriet til til at skrue op, så alle medarbejderne vil blive screenet mindst én gang i den kommende uge.

quote

Vi fandt ud af, at man næsten ikke kan sætte hårdt nok ind, når først man har smitte blandt sine medarbejdere.

Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown

Mere kontrol

Derudover har de lært meget fra slagteriet i Ringsted, der havde et større smitteudbrud i august.

- Vi fandt ud af, at man næsten ikke kan sætte hårdt nok ind, når først man har smitte blandt sine medarbejdere, siger Jens Hansen.

Derfor har de fået et bedre indblik i, hvordan medarbejderne omgås hinanden uden for arbejdspladsen og har påbegyndt screening af medarbejderne.

Screeningen er ikke det eneste sted, der er blevet skruet op på slagterierne.

- Alle arbejder med mundbind, og alle får tjekket deres temperatur, når de går ind på arbejdspladsen, så vi føler egentlig, at vi gør rigtig meget. Men vi har også et klart billede af, at med covid-19 står vi over for en udfordring, som vi ikke tidligere har stået over for som virksomhed, siger Jens Hansen.