TV der bevæger dig

Søger forsøgs-familier

25 familier i landsbyerne Stenderup, Sejet eller Assendrup kan få udstyret deres hjem med det ypperste inden for bæredygtigt energiudstyr. De kan bliver forsøgs-familier et et storstilet forsøg.

De 25 huse udstyres med varmepumper, solceller og alverdens ny energi-teknik.

Det er firmaet Insero, som søger deltagere til Insero Live Lab ? fremtidens intelligente hjem.

I samarbejde med Hedensted, Horsens og Vejle Kommuner har firmaet udpeget de tre områder, hvor forsøgsfamilierne skal bo.

Afgrænsede

Insero Live Lab skal teste nye energiteknologier i 25 huse, som bliver forbundet i et intelligent net ? et såkaldt Smart Grid. Formålet er at afprøve, hvordan de nye teknologier kan spille sammen, og hvordan sammenhængen med hele energisystemet fungerer.

De tre områder er udvalgt, fordi de alle er afgrænsede bysamfund. Derudover har det været vigtigt, at byerne lå uden for den kollektive varmeforsyning, og at projektet ikke kom på tværs af energiplan-lægningen i området. Desuden har andre faktorer spillet ind, såsom at områderne skulle tjekkes for restriktioner i forhold til lokalplaner, fredninger etc.

Under halv pris

Inden sommerferien vil Insero sammen med kommunerne udsende invitationer til borgermøder i de tre byer, hvor indbyggerne har mulighed for at få mere at vide om projektet samt skrive sig op til at deltage. Disse borgermøder vil finde sted i midten af august.

- Så er man interesseret i at være med eller høre mere, skal man melde sig til et af borgermøderne. Her vil man kunne skrive sig op til at deltage og få svar på spørgsmål, forklarer direktør Steen Kramer.

De 25 familiers huse vil blive udstyret med det nyeste inden for bæredygtigt energiudstyr: Bl.a. varmepumpe, solceller og solvarme, ladeboks til elbil samt automatik til styring og kommunikation.

Herudover leaser deltagerne en elbil på favorable vilkår, ligesom de får lavet en gratis energirapport, der giver anbefalinger til eventuel energirenovering af huset med henblik på at reducere energispild.

- Insero dækker mere end halvdelen af udgifterne til det nye udstyr, som deltagerne dermed får til en meget fordelagtig pris. Investeringen for den fulde udstyrspakke vil således være på mellem 115.000-135.000 kr., hvilket er langt under den vejledende pris på ca. 300.000 kr. Hertil kommer udgifter til leasing af elbil samt eventuel yderligere energirenovering af boligen, forklarer Steen Kramer.