Sol-energi til en kølig dag

Et spændende miljø-projekt bliver om få dage meldt klar ved Børne og Familiehjemmet på Bakkevej i Hornsyld ved Hedensted. Det er en brønd, der opbevarer sol-energi.

Der er tale om et forsøgs-projekt med tre forskellige sol-brønde. Ingeniør Niels Kristian Knudsen fik ideen til sol-brønden allerede i 1981.

Han etablerede dengang en solbrønd ved sit hus i Hedensted med solfangere på taget og 16 varmepatroner i en pæreformet brønd i græsplænen. Her opsamlede han varmen, og med en pumpe hentede han den op, når der var brug for den.

Solbrønden er en kombination af en solfanger, et jordvarmelager og en varmepumpe.

I 15 år sikrede Niels Kristian Knudsen sig i sommer-månederne et varmelager og brugte det, når det blev efterår og vinter. Han aflæste hver uge alle målere og fik bekræftet, at solvarmen kunne gemmes og uden tab hentes op til boligvarme.

Men der gik altså mange år, før andre blev interesseret i at prøve systemet i praksis. Forsøget i Hornsyld er sat i gang med midler fra Hedensted Kommune og investeringsfonden Insero i Horsens. På den tekniske side står de tekniske læreanstalter i Horsens og el-instalatør og vvs-firmaet Sunwell i Hedensted.

De tre solbrønde i Hornsyld bliver indviet på torsdag.