Stephanie Lose: Hospitaler over hele landet er pressede

Infektionssygdomme presser nu hospitalerne i alle regioner.

Over hele landet oplever hospitalerne i disse dage et stigende pres på akutafdelingerne, fordi flere og flere bliver syge med forskellige infektioner.

Det siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, (V), til Ritzau.

- Vi registrerer lige nu et stigende pres på akutafdelingerne landet over. Vi er ved at danne os et overblik over situationen i de enkelte regioner og på tværs af afdelinger, men indtil videre får vi de samme meldinger ind. Nemlig at det i høj grad er forskellige infektioner, der desværre sender en hel del danskere i kontakt med sundhedsvæsenet på den ene eller anden måde, siger Stephanie Lose, der jo også er formand i Region Syddanmark. 

Regionshospitalet i Horsens aflyste allerede i sidste uge alle planlagte operationer for at bruge kræfterne på akutte indlæggelser.

Det er en lang række infektionssygdomme, som som kræver akut indlæggelse. Samtidig er der mange patienter på ventelister, der venter på behandling. Det skyldes, der stadig er udskudte operationer og behandlingsaftaler efter sygeplejerskestrejken.

Stephanie Lose medgiver, at det er en "svær tid", som sundhedsvæsenet ser ind i. Hun siger, at det kan blive nødvendigt at udskyde planlagte operationer.

- Alt i alt må jeg sige, at selv om ikke alle afdelinger er lige pressede, og vi gør en indsats for at hjælpe hinanden på tværs, så ser sundhedsvæsenet ind i en svær tid, siger hun.

En mulig løsning er ifølge Stephanie Lose at udvide en kompensationsordning, der er lavet for at overkomme puklerne efter coronakrisen, så den også dækker merudgifter, som hospitalerne har i andre sammenhænge.

Forslaget vil regionerne drøfte med sundhedsministeren, siger hun.

- Der vil være brug for midler til at betale for behandling på privathospitaler og ekstra betaling til alle faggrupper, der bidrager ved for eksempel at komme ind en lørdag eller en aften for at hjælpe til. Omvendt er vi meget bevidste om, at lysten til at arbejde ekstra ovenpå corona og sygeplejerskestrejke mange steder er begrænset, siger Stephanie Lose.