Trøjborg skal nu slås for kommunerne

Jan Trøjborg skal som ny frontfigur for landets kommuner tale deres sag for borgere og politikere. Han er klar til at støtte kontroversielle reformer.

Det er langt fra en tavs kransekagefigur, der nu er valgt som ny formand for Kommunernes Landsforening (KL).
I dagene op til topmødet i Aalborg har Horsens-borgmester Jan Trøjborg (S) allerede skabt røre og diskussion med sine meldinger om, at rige ældre i fremtiden selv må betale for rengøringshjælp. Støvkluden og gulvvasken hos de ældre er langt fra det eneste, den kommende KL-formand er klar til at diskutere.

Trøjborg har tidligere efterlyst en bred palet af reformer som svar på de trængte pengekasser i kommunerne. Han afviser heller ikke som partifællerne på Christiansborg at pille ved efterløn eller dagpenge.

Regeringen har kun et middel til at løse Danmarks alvorlige problemer, og det er nedskæringer i den kommunale sektor. Det er fattigt og deprimerende, at det er det eneste, man kan byde på, siger Jan Trøjborg og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at kommunerne vil gerne være med til at løse Danmarks økonomiske udfordringer, men der skal være et perspektiv i det. Det kan ikke være nedskæringer i kommunerne, der skal bære det hele.
Han mener, at regeringen, der stort set har afvist al snak om brugerbetaling i kommunerne, lider af reformangst, fordi et folketingsvalg lurer i horisonten.
I modsætning til den kolde Christiansborgskulder har fremtrædende kommunale Venstre-folk bakket op om Trøjborg, og det tyder på, at han er godt på vej til at blive ikke bare en stærk socialdemokratisk borgmester, men et magtfuldt talerør for hele kommune-Danmark.

- I en tid med knappe ressourcer skal KL bidrage til, hvad vi får sat på dagsordenen af vigtige diskussioner, og her er Trøjborgs udmeldinger rigtig gode, siger Hernings borgmester, Lars Krarup (V).
Netop sammenhold mellem kommunerne på tværs af partiskel ser Jan Trøjborg som en af sine vigtigste opgaver som ny KL-formand.
Visionen for KL er, at de 98 kommuner kan holde sammen. Kun når vi står sammen, har vi en styrke til at varetage interesserne om velfærds-Danmark, som vi er hovedoperatør bag, siger Jan Trøjborg.
Selv om han har en mangeårig folketingskarriere bag sig, kender han også det politiske miljø i kommunerne.
Trøjborgs politiske karriere går helt tilbage til 1978, da han første gang blev valgt ind i byrådet i Horsens. Inden da var han i fem år formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.
Efter at have været folketingsmedlem fra 1987 vendte han hjem til Horsens, hvor han stillede op til byrådet i den nye Horsens Kommune efter kommunesammenlægningen. Ved byrådsvalget blev han den helt store stemmesluger med 14.057 personlige stemmer af i alt 40.857 gyldige stemmer i kommunen.
Han har tidligere været på tale som et oplagt formandsemne i Kommunernes Landsforening. Fredag blev pladsen så hans, da det endelig blev vedtaget under mødet i Aalborg.