Unge tænker ikke over overvågning på nettet

Digital overvågning findes overalt. Men det er ikke noget, eleverne på Horsens Gymnasium bekymrer sig om.

Vi efterlader os hele tiden spor på internettet. Besøger du for eksempel en bestemt tøjbutiks hjemmeside, møder du med stor sandsynlighed reklamer fra samme butik, når du klikker dig videre på nettet.

De målrettede reklamer på nettet er velkendt blandt eleverne på Horsens Gymnasium. Men flere elever fortæller, at de ikke tænker over, hvilke digitale øjne, der følger dem rundt på nettet.

- Jeg tænkte, at man ikke bliver overvåget så meget. Jeg tænker, at det kræver, at man har gjort et eller andet, siger Christian Hylleberg, der går i 1. G på Horsens Gymnasium til TV SYD.

Hjemmesider som Facebook og Google overvåger også vores færden på nettet for at målrette søgningsresultater og opslag.

Selvom Christian Hylleberg fra 1. G på Horsens Gymnasium synes, at tanken om overvågningen kan være lidt ubehagelig, kan han også se fordelene i, at man støder ind i de ting, man er vant til. Han synes, at man skal huske at tænke sig om.

- Det er jo ikke kun internettet, der skal sige, ”hallo, det her skal du søge på" eller ”det her skal du købe”. Der har man også selv et ansvar, synes jeg, siger han til TV SYD.

En undersøgelse fra Dansk IT viser, at 90 % af danskerne tror, at de i høj eller nogen grad bliver overvåget, når de er online.