Vil lave ordning, som slagteriarbejderne sagde nej til

Regeringen ønsker nye regler, så medarbejdere vil se det som lukrativt at investere i egen arbejdsplads. Den samme ordning, som slagteriarbejderne sagde nej til tidligere i år.

TV SYD har besøgt slagteriet i Horsens. Tidligere på året sagde slagteriarbejderne under Danish Crown nej til at investere en del af deres løn i tre år mod at få sikkerhed for at slagterier ikke ville lukke.

De ansatte ønskede ikke at investere dele af lønnen i virksomheden for at beholde arbejdspladser på danske hænder. Risikoen var for stor, vurderede de, men det forsøger regeringen nu at komme til livs med et nyt initiativ.

Efter opfordring fra netop Danish Crown fremlægger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) mandag de ændrede vilkår, som skal få medarbejder til at investere i egen arbejdsplads.

- Vi kommer med et forslag til nyt selskab, hvor man kan indskyde bruttolønnen i et sådant selskab, som så kan investere i det pågældende erhverv, siger ministeren.

- Man skal først betale skat, når man får sin investering udbetalt. Det betyder, at vi hurtigt kan få et selskab til at vokse i størrelse, men forhåbentlig også, at medarbejderne kan se en fidus i at foretage en investering, siger han.

Der er hæftet visse krav til investeringen, blandt andet for at undgå skattespekulation. Alle medarbejdere skal eksempelvis bidrage, investeringen skal have en løbetid på minimum tre år, og så skal medarbejdernes interesser på en eller anden måde sikres.

Omvendt kan medarbejderne slippe for at betale indkomstskat ved indskud. Alle udbetalinger beskattes som personlig indkomst.

Ministeren slår fast, at der ikke er nogen garanti forbundet med investeringen.

- Jeg er nu egentlig fortrøstningsfuld nok. At hvis man går ind og investerer, så tror jeg faktisk, at det vil give en god forretning, men jeg kan ikke garantere det, og der er selvfølgelig altid en risiko ved at investerer, siger Sass Larsen.

Ordningen løber som et forsøg de næste tre år, og den er ikke kun rettet mod slagterierne eller andre virksomheder med rod i landbruget.

- Det er helt op til medarbejdere og direktion det pågældende sted, om man vil gøre brug af ordningen, siger Sass Larsen.