Virksomhed skulle spare, og medarbejderne fik 4-dages uge

Det er blevet tæt på dobbelt så dyrt at drive virksomheden RK Smede- og Maskinfabrik. Det fik dem til at sende medarbejderne på tidlig weekend.

For de fleste står weekenden for døren, når arbejdsdagen er slut fredag. Men hos RK Smede- og Maskinfabrik kan de gå på weekend allerede torsdag. Og det er en stor fordel for virksomhedens pengepung.

- Vi har en besparelse på noget, der ligner 20-30 procent i forhold til, hvad vi plejer at have, siger direktør Jakob Rosendal Hansen.

Virksomheden var nødt til at finde steder at spare, så de ikke skulle sende en alt for stor ekstraregning videre til deres kunder. Det skyldes, at det er blevet næsten dobbelt så dyrt at drive forretningen - blandt andet på grund af flere tillæg på de varer, de selv køber samt stigende elpriser.

Grønnere tiltag

RK Smede- og Maskinfabrik besluttede at sætte et forsøg i gang, hvor de ansatte arbejdede lidt mere mandag til torsdag, for så at holde helt fri fredag til søndag.

- Medarbejderne havde ja-hatten på med det samme. Da vi snakkede om det på vores infomøde om fredagen, sagde de 'kan vi ikke bare starte på mandag', og det gjorde vi så, fortæller Jakob Rosendal Hansen.

Det betyder, at de efter fyraften torsdag kan trykke på den helt store stikkontakt, lukke alle maskiner ned og sige god weekend.

- Det har været en kæmpe succes, siger Jakob Rosendal Hansen.

Og succesen strækker sig ikke kun til regningerne, men også til medarbejdernes tilfredshed.

Fordele ved en 4-dages arbejdsuge

I 2019 udgav Henley Business School en undersøgelse om fordele og ulemper ved en 4-dages arbejdsuge. 500 ledere og 2.000 ansatte deltog.

Resultaterne viste, at:

  • 51 procent af virksomhederne sparede penge


  • 62 procent af medarbejderne er mindre sygemeldte


  • 63 procent af organisationerne oplever, at det hjælper med at tiltrække og beholde de rigtige talenter


  • 64 procent af medarbejderne får lavet mere, da de er mere produktive


  • 70 procent af medarbejderne er mindre stressede


  • 71 procent oplever, at det hjælper organisationen med at tiltrække og beholde medarbejdere med børn


  • 78 procent af medarbejderne er gladere


Kilde: Henley Business School

Fordele for familien

Jens Sønderby arbejder som smed hos RK Smede- og Maskinfabrik, og for ham er en fire dages arbejdsuge fordelagtigt i familielivet.

- Jeg synes, det er rigtig fedt. Jeg er far til små børn, så jeg synes, det er en rigtig god mulighed - det er meget mere fleksibelt. Det kan være svært at få alt til at hænge sammen, og det er meget nemmere, når man har en ekstra fridag i løbet af ugen, siger Jens Sønderby.

Lønnen er den samme, og så arbejder han omkring 9,5 time de fire andre dage for at kunne holde helt fri fredag.

Effektive arbejdsdage

Ifølge Pernille Garde Abildgaard, som har specialiseret sig i 4-dages arbejdsuger og skrevet flere bøger om emnet, er det effektivt at skære arbejdsugen ned til fire dage.

- Den primære grund til at skifte til en 4-dages arbejdsuge er ofte, at virksomheden har svært ved at tiltrække nok arbejdskraft. Hvis man kan lokke med en 4-dages arbejdsuge, kan man fastholde og tiltrække personer og kompetencer, man ellers ville have svært ved at beholde eller tiltrække, siger Pernille Garde Abildgaard.

Men der er også store fordele ved at arbejde en dag mindre, især hvis man skærer timerne til, så arbejdsugen udgør færre end de 37 timer, mens lønnen stadig forbliver den samme.

- En anden grund er, at man ønsker et mindre stresset arbejdsmiljø og et arbejdsliv med mere balance samt at undgå mental og fysisk nedslidning og dermed få muligheden for at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Og det vil jeg også sige, at man opnår. Jeg har data, der viser, at man kan øge produktiviteten væsentligt med en 4-dages arbejdsuge , samtidig med at arbejdsglæden og trivslen stiger, og sygefraværet falder, siger Pernille Garde Abildgaard.

Den ekstra fridag bliver ofte brugt på enten mig-tid, familie-tid eller selvudvikling.

Grønnere tiltag

Udover en ekstra lukkedag, har RK Smede- og Maskinfabrik også byttet deres naturgas ud med varmepumper og udskiftet alle deres pærer til sparepærer.

- Den store årsag er for at spare på energien og gøre os uafhængige af gaspriserne, der kører op og ned. Men vi vil også gerne tilbyde vores medarbejdere noget andet. En topmoderne virksomhed er for os ikke kun nye maskiner og grej, men også et sted der er fedt at være som medarbejder, siger Jakob Rosendal Hansen.

RK Smede- og Maskinfabrik er ikke færdige med at optimere. De arbejder på at få skiftet vinduer og døre, men også hvordan de kan anvende varmen bedre i bygningen.