TV der bevæger dig

Unge vil bygge orgler

Der bliver ikke bygget mange orgler i Danmark længere, men trods nedgangstider vil unge i lære som orgelbyggere.

Hos verdens ældste orgelbyggeri, Marcussen og Søn i Aabenraa, oplever man interesse for faget blandt unge. Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

Der er noget helt specielt over tonerne fra en masse orgelpiber i kirken. Men det er efterhånden ikke ret ofte, der er brug for at installere et nybygget orgel. 

I 1970'erne og 1980'erne var det gyldne tider for dansk orgelbyggeri. Det har siden ændret sig radikalt.

Mens der i de gyldne tider var beskæftiget omkring 385 orgelbyggere i Danmark, er der i dag omkring 65 tilbage.

Vi får overraskende tit henvendelser fra unge, der gerne vil være orgelbyggere.

Claudia Zachariassen, ejer af Marcussen og Søn

I Aabenraa ligger en af de fire orgelbyggerier, der er tilbage i Danmark. Marcussen & Søn er verdens ældste og Danmarks største orgelbyggeri, men her er det trods nedgangstiderne populært at komme i lære som orgelbygger.

- Vi får overraskende tit henvendelser fra unge, der gerne vil være orgelbyggere. Alene i efteråret fik vi fire uopfordrede ansøgninger, og vi skulle ikke bruge nogen, siger Claudia Zachariassen, ejer af Marcussen og Søn, til TV SYD. 

Læs også Unge kæmpede om at blive de dygtigste håndværkere

Hos Marcussen og Søn har de to lærlinge. På landsplan er der kun seks. Det tager fire år med skole og praktik, før man er uddannet, så selvom det ikke er mange i forhold til andre fag, er Claudia Zachariassen imponeret.

- Det er ret flot taget i betragtning af, at det er et lille, ukendt fag og et fag, som er gået meget tilbage de senere år, siger hun.
 

Mest sete på tvsyd.dk