Her er ni sjove backstagekrav på Jelling Festival

Gennem 34 år har Jelling Festival haft besøg af mange store både internationale og danske kunstnere. Flere af dem har haft anderledes og sjove krav til backstageområdet.

Årets Jelling Festival er skudt i gang. 

Andreas Odbjerg, Malte Ebert og Benjamin Hav er blot nogle af de kunstnere, der optræder, men Westlife og Lewis Capaldi vil også være at se på den store scene i Jelling.

Fælles for alle musikerne er, at de har en såkaldt 'rider', når de tager på turné eller optræder. Her kan de stille krav, før de går på scenen. Og det kan være både stort og småt - alt fra mad og drikkevarer til blomster og gule badeænder. 

Jo større stjernen er, jo større ser kravene til rideren ud til at være. 

Da Madonna besøgte Forum i Horsens i 2006, forlangte hun ikke kun et specialfremstillet lyserødt toiletbræt til sit backstagelokale, der var uberørt og indpakket i folie. Hele rummet skulle også indrettes med et særligt stof, pyntet med hvide og lyserøde roser og linjer.

Her er de ni sjoveste backstagekrav, som Kirsten Grunnet, der er formand for artistforplejning på Jelling Festival, har oplevet gennem 34 års festival. 

Af hensyn til musikerne har Kirsten Grunnet valgt ikke at nævne nogle navne i forbindelse med backstageforplejningen. 

1

Super flyers uden lakridsen

Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

En dansk gruppe var tilsyneladende vild med saltpulver med salmiaksmag. De bad nemlig om en stor mængde af det hvide pulver inden i super flyers. Ifølge Kirsten Grunnet fik de 100 lakridsstænger og en kniv - og begge dele var ikke at finde efter koncerten.

2

Behov for to makulatorer

Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Et udenlandsk band havde endnu et besynderligt krav på deres rider. De skulle ikke kun bruge en makulatormaskine, men hele to til deres backstageområde. Heldigvis fandt de frivillige på festivalen et godt tilbud på makulatorer.

3

Unikt oliemaleri af dronning Margrethe

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

I år har en kunstner bedt om et unikt oliemaleri af dronning Margrete, og Kirsten Grunnet har sat sin veninde på opgaven. Hun håber på, at de bliver tilfredse, for det bliver nok et akrylmaleri i stedet for olie.

4

Tre gule plastikænder

Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

En anden dansk gruppe havde et noget usædvanligt krav på rideren for nogle år siden. De havde brug for tre gule plastikænder, som ikke var helt nemme at finde. Heldigvis kunne festivalen skaffe dem i Fætter BR, men hvad de skulle bruges til er fortsat et mysterie.

5

Hvide roser over alt

Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

En stor udenlandsk kunstner havde tilsyneladende en stor forkærlighed for hvide roser. Han ville nemlig have dem placeret over alt i backstageområdet.

Men det var ikke nok. Roserne skulle stå i firkantede glasvaser. I bunden skulle der ligge glassten, og der måtte ikke være blade på roserne. Det betød, at en gruppe frivillige brugte en hel formiddag på at fjerne blade fra hvide roser.

6

Nystrøget tøj

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er vigtigt, at tøjet ser godt ud, når man skal optræde på festivalscenen. Det tog én kunstner meget seriøst for nogle år siden. På rideren stod nemlig en tøjsteamer. Og ikke nok med det så fik musikeren en frivillig til at steame en hel kasse med tøj, selvom han kun skulle bære ét sæt tøj på scenen.

7

Tre år gammel rider

Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

De frivillige havde med besvær skaffet 'red solo cups' (røde plastikkopper), som stod på en kunstners rider. Te, sodavand og proteindrikke var også på samme liste. Det viste sig dog senere, at det var en tre år gammel liste, der ikke var blevet opdateret. Resultatet blev, at der skulle købes endnu flere ting ind til kunstneren.

8

Rengøring hele natten

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

En anden kunstner ankom med en hel gruppe managere omkring midnat dagen inden sin optræden. Kirsten Grunnet fortæller, at de store udenlandske performere ofte rejser med et entourage (følge) på mellem 60 og 70 mennesker.

De bad om at få lagt gulvtæpper i deres backstageområde, og alle møbler skulle samtidig vaskes af - også nedenunder. Det brugte en hel flok frivillige meget af natten på at ordne.

9

Sund mad på listen

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det, der går igen på mange ridere, er særlige madønsker. Især forskellige slags bær, te og andet sundt som frisk ingefær er at finde på rideren. Fedtfattig dip og humus er også populært.

Et år havde en mandlig popstjerne bedt om friske jordbær, men han var utilfreds, da alle bær stadigvæk havde stilk på.

Kirsten Grunnet fortæller, at mange musikere har sund mad øverst på listen, selvom det ofte er unødvendigt. Jelling Festival har nemlig et velanset køkken til musikerne, hvor de kan spise så ofte, som de har lyst til. Køkkenet har åbent fra klokken ti om formiddagen til klokken et om natten. Kosten er varieret, da mange kunstnere døjer med allergier.