Leif arbejdede på sin drøm i 20 år - et møde i februar satte en brat stopper for den

Kurt Leth genbesøger dværgen Leif Bach Sørensen i ’Kaffe med Kurt’ på TV SYD.

44-årige Leif Bach Sørensen er dværg. Han er ikke en af de mindste. Faktisk betegner han sig selv som en stor dværg, da han er 130 cm høj. Han bor i Støvring lidt uden for Aalborg. Til sammenligning bor Danmarks mindste mand, Dan Jakobsen, også i byen. Han er 98 cm høj.

De to er, så vidt Leif ved, de eneste dværge i byen.

Så han bliver altid bemærket, når han bevæger sig omkring. Det forstår han godt. Det har han for længst affundet sig med. Han bryder sig ikke om, når fulde voksne umotiveret giver ham en krammer, ”fordi han er så sød”, men han elsker, når børn kigger på ham og ikke forstår, hvad deres øjne ser: En lille voksen.

Se flere afsnit af 'Kaffe med Kurt' lige her

Så forklarer han dem, at hans krop og hoved er ligesom en voksen, men at hans ben og arme er korte. De tror  sjældent på, at han må køre bil. 

Leif kan nemlig godt lide at snakke med børn. Han mener selv, at han er god til det.

Det var også en af grundene til, at han besluttede, at han ville være folkeskolelærer.

Leif har en mælkekasse med, når han skal skrive på tavlen. 
Leif har en mælkekasse med, når han skal skrive på tavlen. 

Men 20 år og mange, mange ansøgninger senere har han indset, at han ikke kan forfølge sin drøm.

Det var et møde i februar, som satte det sidste punktum.

Et liv med hjælp

Leif voksede op i Åbyhøj lidt uden for Aarhus med sine forældre og en storesøster. I dag ved de ikke, hvorfor Leif blev født som dværg. Det gjorde han bare. Han havde samme størrelse som et almindeligt spædbarn. Ingen andre i familien var dværge.

Han husker ikke, at han har snakket med sine forældre om, at han var dværg. Men han husker, da han opdagede, at han var mindre end andre børn. Det var første skoledag.

Han skulle hænge sin jakke op i garderoben. Men han kunne ikke nå. Han kiggede på sine nye klassekammerater. De kunne godt nå. Skolens pedel lavede et ekstra sæt knager i lav højde til Leif.

I hjemmet blev der ikke taget specielt meget hensyn til hans størrelse. Han skulle lære at bruge håndvaske og toiletter i almindelig størrelse.

- Det er jeg glad for i dag. Jeg skal jo leve i en verden, hvor alt er i standardhøjde, så jeg skulle vænne mig til det, siger Leif.

Han blev aldrig drillet eller mobbet på grund af sine størrelse. Da han gik i syvende klasse, var han 120 cm høj. Siden dengang er han altså vokset 10 cm. Når de andre spillede fodbold, kunne han ikke være med.

- Men nogle gange stod jeg på mål, hvis målet var lille, siger Leif.

Men han husker også, når alle vennerne sad og kyssede med en pige til festerne, og han ikke selv gjorde. I dag ved han ikke, om det var fordi han var dværg, eller fordi han ikke havde pigetække.

Når han tænker tilbage på sit 44-årige liv, husker han det som trygt og godt. Han gik til spejder i mange år og har aldrig haft et behov for at være sammen med andre i øjenhøjde. Altså andre dværge.

Han ved selvfølgelig godt, at han er dværg. Men han ser sig selv som en mand. Han ser ikke sin dværgvækst som et handicap. Han ser det som en tilstand.

FAKTA OM DVÆRGE

- Der er mange ting, jeg ikke kan. Men jeg tænker ikke over, at fx min bil er specialbygget til mig. Jeg sætter mig bare ind og kører, siger Leif.

Så kører han ned i det lokale supermarked, hvor han køber ind med de små indkøbsvogne til børn. Han har valgt netop den butik, fordi reolerne ikke er så høje. Nogle gange må han dog bede om hjælp, hvis han ikke kan nå.

 
 

At bede om hjælp er en stor del af hans liv. 

- Nogle dage er det hammertræls, og andre dage er det bare sådan, det er, siger Leif.

Ifølge Leif er danskerne generelt gode til at hjælpe. Men han vil helst have, at han bliver behandlet helt normalt. 

Men han føler ikke, at han er blevet behandlet normalt til jobsamtaler de sidste 20 år, hvor han har kæmpet for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Det var et møde i februar, som endegyldigt fik ham til at opgive sin drøm.

Den lille lærer på mælkekassen

I 2000 begyndte Leif på uddannelsen til lærer. Han befandt sig godt blandt børn. De syntes, at han var sjov og fascinerende. Men han havde også et godt tag på dem og mente, at han sagtens kunne styre børn, som er langt højere end ham.

Tre år inde i uddannelsen var han dog træt af bøgerne. Så da han fik muligheden for at arbejde som lærer på Lynghøj efterskole ved Aalborg, slog han til. Ti år senere gik skolen konkurs.

Så kom Leif til Vandel Efterskole ved Billund. Det var her, Leif første gang mødte Kurt Leth i TV SYD-programmet 'Kaffe med Kurt' i 2012.

Leif er glad for skuespil og kan ofte findes på de skrå brædder eller i film eller reklamefilm. Men han er træt af, at han altid får en rolle som nisse, landsbytosse eller andet fordi han er dværg.
Leif er glad for skuespil og kan ofte findes på de skrå brædder eller i film eller reklamefilm. Men han er træt af, at han altid får en rolle som nisse, landsbytosse eller andet fordi han er dværg.
Foto: Privat

Men erfaringen havde han med sig. Leif tænkte, at den måtte veje tungt.

Han tog fejl.

Det er 12 år siden, at han begyndte at lede efter et nyt lærerjob. Han mener, at han i gennemsnit har sendt én ansøgning om ugen i den tid. Nogle gange skrev han, at han var dværg. Nogle gange lod han det være en overraskelse. Indtil for nylig sendte han en mail om det, efter at han var blevet kaldt til en samtale.

Han har også færdiggjort uddannelsen til lærer. 

Det er blevet til mange vikariater som lærer, men aldrig en fast stilling. Han har været på 12 forskellige skoler og forstår ikke, hvorfor han ikke bliver ansat.

Han kan godt skrive på tavlen. Han har nemlig en mælkekasse med i klassen, som han står på.

Han tror, at skolerne bange for, at de skal bruge penge på at indrette faciliteter til ham. Selvom han ikke har brug for det. Han har aldrig fået et klart svar.

Indtil et møde i februar mellem en skoleleder og en jobkonsulent. Han havde netop afsluttet et barselsvikariat på skolen, og de drøftede fremtiden.

- Jeg spurgte, at hvis jeg nu kom med en ansøgning – ville min dværgvækst så have indflydelse på jeres valg? Skolederen svarede ja. Jeg ville blive fravalgt på grund af min dværgvækst, siger Leif.

Han fik ikke et arbejde på skolen, men mødet var en øjenåbner. Det var første gang, at nogen havde sagt, at Leifs dværgvækst var en forhindring.

Leif prøver at holde sig i form, men det er svært, da hans knogle er vokset skævt. For nogle år siden var han nødt til at droppe sin børnecykel og bruge løbehjul i stedet.
Leif prøver at holde sig i form, men det er svært, da hans knogle er vokset skævt. For nogle år siden var han nødt til at droppe sin børnecykel og bruge løbehjul i stedet.

Mødet fik ham til at opgive sin drøm om at blive lærer efter 20 år. Han er afklaret med, at det ikke er den vej, han skal med sit liv. Selvom det har været et slag i ansigtet.

- Jeg kan godt sætte mig ned og drikke tre flasker rødvin, men det får jeg jo ikke jobbet af.

Så Leif har lagt en ny plan for sit liv.

Han vil være grafisk designer. Han er allerede blevet optaget og begynder på uddannelsen næste år.  

'Kaffe med Kurt' kan ses hver lørdag aften på TV SYD eller på tvsyd.dk. Afsnittet med Leif Bach Sørensen kan ses den 2/10 2020 kl. 19.30.