muted

Hurtigtsnakkende lokaljournalist blev folkeeje, men mistede næsten jobbet første dag

Kurt Leth har gennem årene været ansigtet på TV SYD-programmet ’Kaffe med Kurt’. Senest besøgte han tidligere medvirkende og undersøger, hvad der er sket i årenes løb.


Opdateret: Denne artikel er oprindeligt udgivet den 5. september, 2020. I forbindelse med TV SYDs 40-års jubilæum, bliver den nu genudgivet.

Munden på Kurt Leth står sjældent stille. Den hurtigtsnakkende lokaljournalist gjorde sig selv til jysk folkeeje gennem sine programmer ’Kurt kom forbi’ på TV 2 Østjylland og ’Kaffe med Kurt’ på TV SYD, hvor han besøgte almindelige og ualmindelige danskere med en historie at fortælle.

Men historien om journalisten Kurt Leth begyndte i 1965. Dengang krævede det en læreplads at blive journalist, og selvom han havde skrevet en masse artikler til lokale aviser i Aarhus-området og sit skoleblad,  var vejen ikke banet for Kurt Leth.

quote

Det var sværere at få en elevplads, end jeg forestillede mig

Kurt Leth

Da han skulle have noget at leve af, måtte han arbejde som cementstøber.

Senere kom gennembruddet.

Men det gik allerede galt den første dag.

Skrivemaskinen

73-årige Kurt Leth er født i Jeksen ved Skanderborg, opvokset i Brabrand. Sådan indleder han næsten altid historierne i sine populære programmer. Hans far var mange ting. Landmand, købmand og slagteriarbejder. Hans mor var mest hjemmegående. Derudover havde han også en 12 år ældre storebror.

Kurt Leth med sin 12 år ældre bror Erling.
Kurt Leth med sin 12 år ældre bror Erling.
Foto: Privat

Nogle gange var pengene små, og de oplevelser har præget Kurt. Han mener, at han kan forstå mennesker, som er desperate. Som skal vende hver en krone for at få livet til at hænge sammen, eller som har stået over for livsændrende udfordringer.

Så Kurt ville ikke skære i kød som sin far. Han ville være journalist, fordi han kunne noget med mennesker og havde det godt med det.

Efter et hav af ansøgninger og tre måneder som cementstøber fik han læreplads på Skive Venstreblad.

- Det var sværere at få en elevplads, end jeg forestillede mig, siger Kurt.

Han vil ikke kalde det et mirakel, men antyder alligevel, at han var lettet, da det faldt på plads.

- Det synes jeg sgu var godt gået.  

OM KURT LETH:

76 år

Bor i Højbjerg ved Aarhus

Har to børn og fire børnebørn

Driver et rådgivningsfirma og holder foredrag om sit liv og sine programmer

Men det blev ikke den drømmestart, han havde forestillet sig. To dage før han begyndte, fik han at vide, at den tidligere journalistelev var blevet fyret, fordi han kom for sent.

Så panikken bredte sig i hans krop, da han kom en halv time for sent på sin første dag.

- Jeg havde læst, at jeg skulle møde klokken 08.00. Men det var i virkeligheden klokken 7.30. Det var sgu ik’ godt, siger han.

Kurt Leth i 1. klasse i begyndelsen af 1950'erne.
Kurt Leth i 1. klasse i begyndelsen af 1950'erne.
Foto: Privat

Han fik dog lov til at blive. Blandt andet fordi han var en arbejdsmaskine, som arbejdede nonstop og skrev bunkevis af artikler. For Kurt handlede det ikke om lønnen, men om at have sit navn på en artikel. Helst på forsiden.

25 år senere gik han ind til sin chef for at sige op.

Men chefen havde en idé til et nyt program, som Kurt skulle lave.

På vej ud

Selvom Kurt Leth er blevet 73 år, bruger han ikke dagene på at trisse rundt i privaten med kaffe, tøfler og slåbrok. Han holder sig i form med golf og tennis og er stolt over, at han kan løbe fem kilometer på 40 minutter, selvom han har fået titanium i begge knæ.

Han arbejder også stadig. Det er blandt andet derfor, han vender tilbage med sit program, hvor han interviewer mennesker i Jylland.

quote

Nogle gange farer jeg i flint på folk og gider dem ikke. Eller også gider de ikke mig

Kurt Leth

Men det var lige før, at programmet aldrig var blevet til noget.

Gennem 1980’erne havde Kurt Leth arbejdet som nyhedsjournalist på blandt andet TV SYD, TV 2 Østjylland, Jyllands-Posten, Radio Midt- og Vestjylland og i Udenrigsministeriet.

I 1990 arbejdede han kun for TV 2 Østjylland og TV SYD.

- Men jeg blev sgu træt af de nyheder. Mange gange kom historien før på for eksempel TV 2, og det var utilfredsstillende for mig, at regionale nyheder ikke var rigtige nyheder alligevel, siger han.

Han ville væk fra nyhederne. Han ville lave historier om mennesker i stedet.

Kurt Leth bor i Højbjerg ved Aarhus med sin kone Ketty. Han mødte hende i 1970'erne, da han var på opgave ved et idrætsstævne.
Kurt Leth bor i Højbjerg ved Aarhus med sin kone Ketty. Han mødte hende i 1970'erne, da han var på opgave ved et idrætsstævne.
Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD

Han gik ind til chefen på TV 2 Østjylland for at sige op. Men den daværende chef havde en idé.

- Han sagde: ”Du skal ikke væk herfra. Du skal have dit eget program, og det skal hedde ’Kurt kom forbi’”, fortæller Kurt.

Kurt lyttede til sin chef.

- Nogle gange farer jeg i flint på folk og gider dem ikke. Eller også gider de ikke mig. Men den daværende chef var jeg glad for, så jeg sprang med på ideen.

Selvom Kurt Leth har lavet 'Kaffe med Kurt' i årevis, foretrækker han selv at drikke frysetørret kaffe.
Selvom Kurt Leth har lavet 'Kaffe med Kurt' i årevis, foretrækker han selv at drikke frysetørret kaffe.
Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD

Kurt havde dog nogle krav. Han ville have de samme kollegaer med til at lave hvert program.

- Der har jeg altid været kritisk. Jeg ville ikke have noget pjat med forskellige mennesker til at optage og redigere det. Nej, det skulle med få undtagelser være de samme kollegaer, siger han.

Således tog det velkendte program sin begyndelse for 30 år siden, hvor Kurt besøgte jyder med noget på hjerte. Nogle år senere kom programmet ’Kaffe med Kurt’ til på TV SYD.

Og en helt speciel gimmick tiltrak sig landets opmærksomhed.

muted

Kaffe med Kurt

- Jeg synes, at ’Kaffe med Kurt’ er en genial titel til det program. Jeg synes faktisk den er bedre end ’Kurt kom forbi’, siger Kurt.

Men da TV SYD foreslog, at han skulle lave programmet, var han ikke meget for det. ’Kurt kom forbi’ havde på det tidspunkt kørt i årrække med gode seertal på TV 2 Østjylland.

Kurt Leth lavede hundredvis af 'Kaffe med Kurt'-programmer. Her interviewer han Henrik Stoustrup fra Hovborg Kro.
Kurt Leth lavede hundredvis af 'Kaffe med Kurt'-programmer. Her interviewer han Henrik Stoustrup fra Hovborg Kro.
Foto: TV SYD

Men Kurt var med til at starte TV SYD tilbage i 1983 og det betød, at der var følelser i det.  

Hans hjerte tilhører TV SYD, og han er stolt over, at han var en af pionererne dengang.

- At være med til at starte TV SYD står over alt andet, siger han

Han gik med til at lave ’Kaffe med Kurt’.

quote

Jeg foretrækker frysetørret kaffe

Kurt Leth

Programmet handler om, at Kurt tager en kop kaffe med den person eller familie, han besøger. Efter hundredvis af besøg og spandevis af kaffe skulle man tro, at Kurt foretrak eksklusive kaffebønner fra et bestemt luftlag i Guatemalas bjerge.

- Jeg foretrækker frysetørret kaffe. Den kaffe er udmærket til mig, siger han.

TRE KORTE OM KURT LETH:

Hans første opgave som journalistelev var at diktere en nekrolog via telefon fra øen Fur. Men han kunne ikke forstå personens dialekt i telefonen. Det lykkedes dog til sidst.

 

Som ung journalist havde han en meddeler på den gamle telefoncentral, som overhørte ting i telefonerne og fortalte dem videre til Kurt. Bagefter kunne han køre ud med en fotograf og lave historierne.

 

Som ung spillede Kurt meget fodbold, og ofte skulle han referere sine egne kampe i avisen. Så skulle han undgå at prale om sine egne mål.

Kurt foretrækker også at springe ud i sine interviews uden alt for meget research. Han finder sine kilder ved at læse aviser, og at kilderne selv henvender sig. Han mener, at han har lavet over tusind programmer, og at der findes en god historie i alle mennesker.

Landskendt

Men efter så mange programmer skulle der også ske noget nyt, og Kurt fik en idé. Programmerne skulle begynde på en helt særlig måde. En måde, hvorpå man som seer ville se mere. I journalistisk fagsprog hedder det ’et anslag’.

Derfor begynder alle ’Kaffe med Kurt’-programmer med, at Kurt går hen til sin gæst og gør et eller andet. Han har givet ridepiger en ridehjelm på med et ordentligt dask. Han har givet benproteser til mennesker uden ben. Han har tilbudt gadeprædikanten Moses Hansen alkohol og mange flere.

Han finder altid på anslaget på stedet, og han fortryder ingen af dem. Det er livet for kort til, mener han.

TV 2-programmet ’Natholdet’ med tv-vært Anders Breinholt opdagede Kurts pudsige idé i 2012. De klippede en kavalkade af Kurts anslag sammen og gjorde det landskendt.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

DR hoppede med på vognen, og lavede samme år parodien ’Finn fes forbi’, hvor en brovtende journalist lavede tossede anslag og konstant afbrød sine kilder.

- Det synes jeg, var skideskægt. ’Finn fes forbi’ er virkelig kørt ud, men det, synes jeg, er i orden, siger Kurt, som dog takkede nej til selv at medvirke.

Han ved godt, at det ikke var helt normalt at begynde et program på den måde. Men Kurt er ligeglad. For ham handlede det om, at seerne ville se med. For ham er det dem, der tæller. Han føler også, at de er glade for hans programmer.

Kurt Leth på reportage hos fiskere i Esbjerg. Det er Kurt med briller og kuglepind.
Kurt Leth på reportage hos fiskere i Esbjerg. Det er Kurt med briller og kuglepind.
Foto: Privat

Han har ikke tal på, hvor mange gange han har stillet op til fotos. Han er også en smule overrasket over, at det især er mange unge, som vil have et billede med ham.

Han ved ikke, om det vil blusse op igen, når han vender tilbage med ’Kaffe med Kurt’. Der er indtil videre optaget fem programmer. Han ved ikke, om der bliver lavet flere.

I dag føler han sig heldig over, at han kunne slippe nyhedsræset. Han mistede lysten til at rapportere om konflikter og ulykker. Personlige historier blev hans boldgade.

- Og så er jeg heldig med, at folk opfatter mig som en legende, siger han.

Han har ikke tænkt sig at hoppe i tøfler og slåbrok foreløbigt.

 

Flere stærke fortællinger
Forsiden lige nu