Sange mod kræft

Ung kræftsyg mor og musikalsk psykolog har sammen lavet sange, der handler om livet med kræft. Den svære side - men også den positive side.

Marlene Baatz er 28 år. Mor til Sebastian på 3 år og Celina på 6 år. Hjemme i Ansager er familien samlet.Ofte er Karsten væk - på job i offshore-branchen på Nordsøen.

Kræften kom som et lammende lyn fra Helvede.

-  Vi fik beskeden kun 2 uger efter, vi var blevet gift. Det var slet ikke til at forstå, siger Marlene Baatz til TV SYD.

Nu har tilværelsen fået skurrende lyde af toner med røde- og hvide blodlegemer, levertal og kemobehandlinger. For ikke nok med at hun havde fået konstateret brystkræft, men hun måtte også senere stå ansigt til ansigt med en ny besked om, at hun havde fået lymfekræft.

- Jeg skal formentlig have behandlinger lige så længe min krop kan holde til det, siger hun.

Men nu kommer der en anden rarere lyd ind i hendes liv. Gennem sange, som hun selv har været med til at skabe.

Gennem samtaler med den musikalske psykolog og komponist Gert Barslund fra Esbjerg er de nået frem til foreløbig to sange. Om livet med kræft.

- Det betyder rigtig meget for mig, hvis jeg på den her måde kan være med til at hjælpe andre i samme situation. Med at fortælle om nogle af de mange tanker man kan have. At man ikke er alene om de tanker, siger hun.

De to sange hedder henholdsvis Skibet og Den Sommer Der Kommer.  To ret forskelige sange.

- Vi vil gerne lave sange om, at det kan være svært og tungt at være ramt af kræft, men vi vil også gerne fortælle om den anden side. Den positive side. For selv om man er syg har man stadig et liv, der skal leves, siger Gert Barslund.

Psykolog og komponist Gert Barslund er på vej med flere sange om unges liv med kræft
Psykolog og komponist Gert Barslund er på vej med flere sange om unges liv med kræft

Skibet handler om at gøre sig rede til døden, men inden da prøve at sørge for at børnene og manden – hele familien og vennerne – er klar til det.

Det var den sommer handler om at leve i nuet. For når man rammes af kræft tæller hvert minut.

- Jeg har det bedst når jeg er sammen med familien og kan være mig selv. Måske allermest når jeg opdrager på dem, for så er jeg ”dumme mor”, som man ikke behøves at tage hensyn til, for det kan godt være ret belastende, siger hun.

De to sange er starten på et album, der foreløbig hedder "Ung Kræft". Meningen er, at landskendte sangere skal inddrages. Ligesom det skete, da Gert Barslund udgav ambummet ”Flygtningstemmer”. Her tog han udgangspunkt i de oplevelser, som traumatiserede flygtninge havde været igennem. Nu tager han udgangspunkt i unge kræftramte.

De to første sange – her sunget af Rikke Egholm fra Esbjerg - havde premiere til arrangementet ”Stafet for Livet” i Haderslev. Nu skal de præsenteres onsdag på Torvet i Esbjerg til TV2’s Knæk Cancer-arrangement.  

Sangerinden Rikke Egholm lægger stemme til de første to sange.
Sangerinden Rikke Egholm lægger stemme til de første to sange.