Eva blev veganer for sjov, men nu kan hun ikke stoppe
Hvad betyder det egentlig at vælge kødet fra? Eva tog skridtet for 10 år siden, og nu kunne hun ikke drømme om at tage kødet ind igen.
- Alt, der kommer fra dyr, det rører jeg ikke.
Eva Tansem Andersen var en af ’de afvigende’, som hun selv kalder det.
Da hun for 10 år siden sprang ud som veganer, var hun slet ikke, som folk er flest. Men når hun i dag ser sig omkring i kantinen på arbejdet, er hun efterhånden aldrig alene om at vælge kødet fra.
- Det startede jo egentlig meget tilfældigt med et eksperiment. Min mand og jeg prøvede for sjov at leve som veganere i en måned, men nu kan vi slet ikke forestille os at få kød ind i kosten igen, siger hun og kigger op.
På panden foran hende syder alskens grøntsager og bønner. Der er næsten bingo på hele farvepaletten, og det er to minutter i aftensmadstid.
- Men det er altså ikke en besættelse, fortsætter hun.
- Det er heller ikke sådan, at hvis jeg steger en vegansk pølse, så kan den ikke ligge ved siden af en almindelig pølse på grillen. Det er ikke på den måde, jeg er veganer.
Duften af bacon
Eva fisker en blå pose op fra skuffen, hun kalder for veganer-skuffen. Den rummer alt i tørvarer, man kan få brug for. Ærter, bønner, ris og de plantestykker på ærteprotein, der skal ned i aftensmaden.
Det ligner lidt en krydsning mellem nuggets og flæskesvær, da hun hælder dem ned i en skål med bouillonvand. De skal lige blødes lidt op, forklarer hun. Og fniser.
- Savner du kød?
- Hvis jeg skal være helt ærlig: Nej. I de første par år kunne man godt mærke, at det hev i mig efter at smage, når man kunne dufte, at der var nogen, der stegte bacon. Men efter nogle år, mistede jeg helt lysten.
- Der er mange, der spørger mig, om det ikke er svært. Som om jeg gør vold mod mig selv. At jeg skal kontrollere mig selv for at ikke spise kød, men sådan er det slet ikke for mig. Jeg har stor madglæde.
Kød eller ej?
En normal dag for Eva ender som denne. I køkkenet. Mad fra bunden, en hund om benene og stor appetit.
- Jeg ved ikke, om det skiller sig så meget ud fra andres, siger hun, mens hun har fat om lågen til køleskabet.
- Der er jo mange grøntsager.
Hvidkål, broccoli, sød kartoffel, porre, bladselleri, svampe, gulerødder, kartofler, rødløg og forskellige bønner og kikærter. Lidt forskellige veganske dressinger og tofu.
- Men ingen kød.
- Hvor længe bliver du ved med den veganske livsstil?
- Det gør jeg vel, til jeg dør. Medmindre der er opfundet et eller andet, der føles meget bedre for min krop.
- Jeg kan bare slet ikke forestille mig at lukke kødet ind i mit liv igen.
Fakta: Hvad vil det sige at være veganer?
Veganere spiser udelukkende planteføde, det vil sige frugt, grønt, korn, bælgfrugter, nødder, frø og lignende. De spiser ingen former for animalske produkter. Det vil sige, at kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, mælk, æg, ost, honning og lignende er helt udelukket fra kosten.
- Vi ved faktisk lidt om langtidsfordele- og ulemper ved en vegansk kost, da det er svært og omkostningsfuldt at forske i. Men over en kortere periode kan vi se, at en vegansk eller vegetarisk kost nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme og blodpropper i hjernen. Generelt kan vi også se, at veganere og vegetarer har en lavere BMI, siger Christina Dahm, der er lektor i epidemiologi ved Institut for Folkesundhed.
- Men kosten kan også medføre en højere risiko for blødninger i hjernen og en lavere knogletæthed, så man har en større risiko for brud på knoglerne.
Fødevarestyrelsen anbefaler veganere at spise varieret inden for planteriget og at supplere med kosttilskud. Anbefalingen til voksne lyder på at tage B12 vitamin året rundt samt D vitamin fra oktober til april.
Fødevarestyrelsen anbefaler ikke ren vegansk kost til børn under to år.
Kilde: Fødevarestyrelsen