Hvorfor bliver nogle så vrede, når vi skærer ned for kødet?

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Topbillede: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nye kostråd anbefaler et mindre kødforbrug, og hvis der er noget, der skaber debat, så er det spørgsmålet om kød eller ej. Men hvorfor egentlig?

Vis mig dit kødforbrug, og jeg skal fortælle dig, hvem du er. Om man er for eller imod at spise kød, så har de fleste en holdning til det. 

Det er for mange et privat rum, som man ikke vil have, at andre skal blande sig. i. Derfor kan det også føles som et angreb, hvis der kommer et pres for at ændre sig

Stinne Gunder Strøm Krogager, der er lektor ved Kommunikation og psykologi på Aalborg Universitet og forsker i madkultur.

Det er langt fra en nyhed, at det kan være med til at sænke verdens CO2-udslip, hvis vi skar lidt af kødet ud af kosten. I gennemsnit udleder danskerne godt otte kilo CO2 om dagen gennem det, vi drikker og spiser, og det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 procent ved at følge de nye kostråd.

Men hver gang politikere, naboen eller kantineordningen på arbejdet forsøger at pille ved mængden af kød på vores tallerken, så ender det i en debat. Og ofte en ophedet debat.

Hvorfor er det egentlig, at kødet kan vække så stærk en trods i os?

Svaret er blandt andet at finde i vanens magt, vores forhold til køn og kultur og en form for forbandelse, der hviler over bælgfrugten.

Bøf med et twist af kønsdebat

Statistisk set spiser mænd næsten dobbelt så meget kød som kvinderne, og det er samtidig mændene, der er langsommere til at inkorporere kødalternativer og bælgfrugter i deres kost. 

Og det er der en grund til. For forskning peger på, at mængden af kød, man spiser, kan ses som et udtryk for social status.

Det siger Stinne Gunder Strøm Krogager, forsker i madkultur ved Aalborg Universitet.

Det, at spise kød er associeret med det maskuline, virile og dyriske styrke

Stinne Gunder Strøm Krogager

Den røde bøf er det, man kan betegne som en maskulinitetsmarkør. Et tegn på en 'rigtig mand'.

- En stor del af vores identiet er bundet op på den måde, vi spiser. Derfor får kødet for nogle mænd en central rolle i deres selvopfattelse, siger Stinne Gunder Strøm Krogager og fortsætter:

- Og hvis man er truet på maskuliniteten, så er kødet noget, man kan lægge noget identitet i. Det kan være en måde at manifestere, at man har en traditionel forståelse af køn. Og derfor kan man også føle sig angrebet, hvis man føler, det bliver taget fra én. 

Den unikke tallerken

Faktisk har børn ned til 10-års alderen kønsmarkører i deres kost, forklarer Stinne Gunder Strøm Krogager. Drengene sidder sammen og ser billeder af kød, mens mundvandet løber. Mens pigerne drømmer om bær, frugt og de friske, lette ting, de forbinder med sommer og sundhed. 

Men én ting ser ud til at få kønnenes holdning til kød til at ændre sig. Og det er uddannelse. 

Jo bedre uddannede mænd bliver, jo mere nærmer de sig kvindelige spisemønstre

Stinne Gunder Strøm Krogager

Vores kost er altså blevet en meget større del af fortællingen om, hvem vi er. 

- Om man så er til ren kødæderdiæt, keto, vegansk, clean eating eller noget helt femte. Udadtil signalerer man med sin kost, at man er en særlig type, og at man har taget et valg om, hvordan man gerne vil leve sit liv, siger Stinne Gunder Strøm Krogager.

Det er noget modsat 70'erne, hvor lørdagskyllingen, bolognese og bøf bearnaise blev en fast del af danskernes madplaner. Her handlede det i højere grad om at leve et liv, der mindede så meget som muligt om naboens. 

- I dag er det et øget fokus på at skille sig ud og skabe en unik identiet. Det gælder i høj grad også for maden, vi spiser, siger Stinne Gunder Strøm Krogager.

Vanens magt 

Men selvom der ligger en del identitet i den måde, vi spiser, så skal man heller ikke underkende vanens magt. 

- Det er ufatteligt svært at ændre vaner. Kød har altid haft en central rolle i vores måltider. Vi siger jo, at vi skal spise frikadeller med stuvet kål og hakkebøf med bløde løg. Vi spiser ikke kartofler med hakkebøf. For mange handler det om, at hvis man ikke må spise kød, hvad skal man så, siger Sisse Fagt, der er forsker ved DTU Fødevareinstitut. 

- Overrasker det dig, at kødet har den tyngde i indkøbskurven, det har i dag?

- Nej. Slet ikke. Der går trægt med at sænke kødforbruget – også efter at køderstatningerne begyndte at komme på markedet i 2019. Allerede dengang stod det tydeligt for mig, at der skal ske noget markant, hvis danskernes forhold til kød skal ændre sig, siger Sisse Fagt.

Madforbrug er nemlig for mange mere en rutine i hverdagen end et overlagt valg, forklarer Gunder Strøm Krogager.

- Generelt handler det mere om at lave noget mad, som vi kender, og som vi ved, vores børn eller partner kan lide. Der er ingen, der har lyst til at føle sig tvunget til at lave et måltid, der både føles besværligt og ikke bliver modtaget godt rundt om middagsbordet, siger Stinne Gunder Strøm Krogager.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com