15.000 kilometer hjemmefra døde den bærbare - hjælpen var på den anden side af kloden

Bedst som man sidder på Ønskeøen i det uendelig Stillehav med hvidt sand og azurblå udsigt, ja, så strejker den bærbare midt i alle herlighederne. Så må man søge hjælp på den anden side af kloden - i et lille værksted i Kolding.

Tahiti, Bora Bora, Rangiroa. Navne, der i århundreder har draget globetrottere, sømænd og romantiske sjæle. Blændende hvide strande, koboltblå hav og kokospalmen, der slipper frugt, der slår en mand ihjel, som sangen siger.

En familie fra Kolding har brugt to år på at sejle de 15.500 kilometer derud, og så strejker den medbragte computer selvfølgelig midt i festen.

- Den ville bare absolut ingenting, fortæller Jesper Riber over telefonen fra Apataki.

Hygge i palmernes skygge.
Hygge i palmernes skygge.
Foto: Privatfoto

De havde en ekstra computer med, men den fungerede heller ikke for godt.

Det er ikke sådan, at familien på to voksne og to børn er strandet eller på nogen måde i akut nød, men Jesper Riber bruger den til at passe sit arbejde som bestyrelsesmedlem i sin virksomhed i Kolding og til at uploade billeder og videoer til diverse platforme.

Så han kontaktede Morten Toft, der har en lille virksomhed i Kolding, der redder data for folk, der på en eller anden måde har totalskadet deres telefoner eller tablets.

- Jeg havde sat en ny skærm på deres MacBook Pro, inden de tog afsted, så de ringede til mig, fortæller Morten Toft, der i skrivende stund har repareret den og gjort den klar til afsendelse. Eller rettere gjort den klar til at blive transporteret om på den anden side af jorden.

Morten Toft ved arbejdsbordet i sit lille værksted.
Morten Toft ved arbejdsbordet i sit lille værksted.
Foto: Privatfoto

Den sejlglade familie har måttet alliere sig med skiftende gaster for at få den genstridige computer frem og tilbage. En gast, der er rejst hjem, tog den med, og en anden, der er på vej for at sejle med familien et stykke af vejen, tager den igen funktionsdygtige maskine med derud, hvor palmerne svajer i vinden.

- Den var meget rusten indvendig på grund af det meget saltholdige miljø, den har været i, fortæller Morten Toft fra Kolding.

Her kan man se, hvor hårdt angrebet den bærbare computer var.
Her kan man se, hvor hårdt angrebet den bærbare computer var.
Foto: Privatfoto

- Nu har vi da lært den dyre lektie, at det skal pakkes meget bedre ind, når vi er ude og sejle, og saltvandet slår ind over båden, fortæller Jesper Riber fra den anden side af jorden.

Familien på fire har solgt deres hus og habengut i Kolding for at tage på det ultimative eventyr - en jordomsejling på ubestemt tid. 

- Det blev for meget arbejde, og jeg fik stress, så vi besluttede at lægge vore liv om, og det blev så på havet, fortæller Jesper Riber.

Mia på ni og Andreas på syv har naturfag midt i den, naturen altså.
Mia på ni og Andreas på syv har naturfag midt i den, naturen altså.

De to børn på syv og ni år får en times undervisning om dagen i dansk og matematik af deres mor, og så al den natur og teknik, der er på og under havet.

- I sidste uge var vi ude og svømme med hajer, og vi har også fanget en tun på 70 kilo, fortæller Jesper Riber.

Hvad er Fransk Polynesien

Fransk Polynesien er en øgruppe i Stillehavet, der formelt er en del af Frankrig, men som har udstrakt selvstyre. Den kendteste ø er Tahiti, hvor den franske maler Paul Gaugain malede sine farve- og erotikmættede billeder. Det var også her, hvor besætningen på det britiske skib HMS Bounty begik mytteri, fordi de ikke ville væk fra det dejlige vejr og de underskønne damer.

Flere forfattere har også skrevet om natur og mennesker på de fjerne øer, Robert Louis Stevenson og Hermann Melville, for eksempel.

Der er også andre ting, som voksne og børn kan lære af at være hjemmefra.

- Selvom jeg ikke selv kunne reparere computeren, så har vi lært at reparere mange ting. Der er mange ting, man ikke kan få, når man er så langt hjemmefra, og pengene hænger jo ikke på træerne, når man er ude på jordomsejling, så vi har lært at reparere i stedet for at købe nyt, fortæller den verdensomsejlende koldingenser. 

Skipper med en sekstant, som sømænd måtte klare sig med i mange år.
Skipper med en sekstant, som sømænd måtte klare sig med i mange år.

Onsdag går turen videre til Tahiti, hvor gasten med den nyrenoverede MacBook Pro skal støde til.

Familiens eventyr kan følges på Facebook under titlen 'værmed på sejltur' (og der mangler ikke et mellemrum) og på 'værmed.dk'.