18-årig reddede mors liv efter bistik

18-årige Thea fra Frørup er nomineret til titlen ”Årets førstehjælper”, som Røde Kors uddeler i næste uge. Hun reddede sin mor efter et bistik.

Camilla Rasmussen var tæt på at dø, da hun fik en alvorlig allergisk reaktion efter et bistik. Heldigvis kan hendes datter, Thea, førstehjælp – og hun reddede sin mor med hjertemassage.

Den hurtige indsats reddede Camilla Rasmussen. Familien havde hygget sig med snobrød over bål i haven. 18-årige Thea Rasmussen, som bor kun to huse fra forældrene, var lige gået hjem, da telefonen ringer.

Hendes far fortæller, at moren er blevet stukket af en bi i halsen. Moren er voldsomt allegisk over for bier, og da Thea kommer over til hende, trækker hun ikke vejret.

- Hjertestop kan ske de mest overraskende steder. Det er vigtigt, at man har kompetencerne til at kunne hjælpe. Og det viser Thea, at hun har, siger Tina Donnerborg, der er chef for Røde Kors om baggrunden for nomineringen.

Det er 25. gang, Røde Kors uddeler prisen Årets Førstehjælper til en person, der har gjort en særlig indsats og reddet et liv med førstehjælp.

Prisen er på 10.000 kr. Den overrækkes torsdag den 17. marts på privathospitalet Aleris Hamlet i Søborg. Hospitalet er sponsor for Røde Kors

Fakta om allergisk reaktion ved insektstik

Hvert år behandles omkring 9.000 personer på skadestuerne i Danmark på grund af insektstik.
Der dør årligt en eller to danskere som følge af hvepse- eller bistik.
Det skønnes, at omkring 3 % af befolkningen er allergisk over for insektstik.
Hvis man er allergisk over for hvepse- og bistik, kan det hurtigt udvikle sig til en yderst livstruende tilstand.
Kilde: Sundhedsguiden.dk

Førstehjælpsguide til allergisk reaktion ved insektstik:
Personer med allergi over for bi- og hvepsestik kan udvikle hævelse, utilpashed, åndedrætsbesvær og bevidstløshed. Er almentilstanden ikke påvirket, skal du blot fjerne brodden.
Ring 1-1-2, hvis stikket sidder i mund eller svælg, eller der er tegn på allergi.
Er der tegn på allergi, skal personen tage sin medicin og ligge ned med benene løftet.
Hvis personen er bevidstløs og ikke trækker vejret normalt, har personen hjertestop, og du skal ringe 1-1-2 med det samme. Hvis I er flere, skal en af jer evt. løbe efter en hjertestarter.
Start derefter Hjerte-Lunge-Redning (HLR) også kendt som hjertemassage og kunstigt åndedræt (30 tryk og 2 pust). Hastigheden er minimum 100 tryk pr. minut, og du skal trykke brystkassen ca. 5-6 cm ned.
Fortsæt med at give HLR indtil ambulancen kommer, eller indtil der kommer normal vejrtrækning.
(Kilde: Røde Kors)