TV der bevæger dig

18-årig sønderjyde kåret som Årets Førstehjælper

Thea Rasmussen fra Frørup ved Christiansfeld reddede sin mor fra at dø af et bistik. Torsdag blev hun kåret som Årets Førstehjælper 2016 af Dansk Røde Kors.

Thea Rasmussen (th) og hendes mor Camilla Rasmussen. Foto: Peter Sørensen

Thea Rasmussen får overrakt checken på 10.000 kroner af Nis Alstrup, administrerende direktør hos privathospitalerne Aleris-Hamlet og med i dommerkomitéen. I baggrunden ses Peter Mygind og til venstre generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl. Foto: Peter Sørensen

Thea Rasmussen (tv.) er netop kåret som Årets Førstehjælper 2016 af Røde Kors. Foto: TV SYD

Thea Rasmussen (tv.) er netop kåret som Årets Førstehjælper 2016 - Hun reddede sin mor Camilla Rasmussen (th.) fra at dø af et bistik. Foto: TV SYD

Ud over Thea og Camilla Rasmussen og skuespiller Peter Mygind ses de andre nominerede til Årets Førstehjælper 2016: Længst fra venstre er det Malene Lyngholm Christiansen, der står ved siden af sin søn Christian Lyngholm Christiansen, der sammen med broderen Rasmus Lyngholm Christiansen var nomineret for at have reddet hendes liv, da hun fik insulinchok. I baggrunden ses familien Heidtmann, hvor faderen Anders Heidtmann var nomineret for at have reddet sin kone Tine Heidtmann, da hun fik hjertestop. Foto: Peter Sørensen

1 af 5

Thea Rasmussens mor, Camilla Rasmussen,  var tæt på at dø, da hun fik en alvorlig allergisk reaktion efter et bistik. Heldigvis kan hendes datter, Thea, førstehjælp, og hun redder sin mors liv.

Det hele skete en eftermiddag i august 2015. Familien Rasmussen hygger sig med bål og snobrød i haven. Solen skinner, og familien nyder sommerdagen med udsigt over marker og grønne træer i Frørup ved Christiansfeld. 

18-årige Thea Rasmussen bor kun to huse væk fra sine forældre og to mindre søskende. Hun har lige sagt farvel til de andre og er gået hjem. Hun skal til at tage sine sko af, da telefonen ringer.

Det er Theas far i røret. Han fortæller, at hendes mor, Camilla, er blevet stukket af en bi på halsen. 38-årige Camilla er voldsomt allergisk over for bier og er ved at få det dårligt.

Thea bliver bange. Hun skynder sig afsted. Hun ved, det kan ende galt, hvis der ikke bliver gjort noget meget hurtigt. Da hun kommer derover, opdager hun, at hendes mor ikke længere trækker vejret.

Thea går straks i gang med at give hjertemassage, og fordi hun reagerer så hurtigt, overlever moderen uden alvorlige mén.

For den indsats er Thea Rasmussen torsdag middag hædret med prisen som Årets Førstehjælper 2016 af Røde Kors.

- Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal sige. Det er helt surrealistisk. Jeg føler det som et kæmpe skulderklap, og jeg er meget stolt, siger Thea Rasmussen i en pressemeddelelse.

Ud over hædren som modtog Thea Rasmussen også 10.000 kroner for sin livredende indsats.

Det er 25. gang, Røde Kors uddeler prisen Årets Førstehjælper til en person, der har gjort en særlig indsats og reddet et liv med førstehjælp.

Fakta om allergisk reaktion ved insektstik:

* Hvert år behandles ca. 9.000 personer på skadestuerne i Danmark på grund af insektstik.
* Der dør årligt en eller to danskere som følge af hvepse- eller bistik.
* Det skønnes, at omkring 3 % af befolkningen er allergisk over for insektstik.
* Hvis man er allergisk over for hvepse- og bistik, kan det hurtigt udvikle sig til en livstruende tilstand.

Kilde: Sundhedsguiden.dk