210 år siden Koldinghus brændte: Man kan stadigvæk lugte brændte mursten

I aften er det præcis 210 år siden, at en altødelæggende brand lagde Koldinghus i ruiner. I den anledning holder museet rundvisning henover påsken.

Natten til fredag er en helt særlig dag i Koldinghus’ historie. Torsdag aften er det præcis 210 år siden at slottet brændte. En brand som efterlod en sortsværtet ruin midt i Kolding.

quote

På anden dagen i branden kollapsede kæmpetårnet og porten styrtede. Så var der ikke mere at gøre. Der er gået op til tre dage, og så har slottet været en ruin.

Erik Lysbjerg, guide, Koldinghus

- Hvis man møder ind her en fugtig sommermorgen, så kan man stadigvæk lugte det brændte fra murstenene, siger Nanne Ebert, kommunikationschef, Koldinghus.

Henover påske kan gæster få lov til at høre og blive klogere på den skæbnesvangre nat. Og det var der masser af gæster der ville.

- Det er den begivenhed, som har haft allerstørst betydning for Koldinghus i dag, siger Nanna Ebert.

Erik Lysbjerg guider gæsterne igennem Koldinghus og detaljerne omkring branden.
Erik Lysbjerg guider gæsterne igennem Koldinghus og detaljerne omkring branden.
Foto: Kasper Larsen, TV SYD

Der er første gang, at Koldinghus tilbyder en rundvisning, der fortæller historien om branden. En brand som opstod en kold dag i marts i skorstenen til vagtstuens kamin.

- På anden dagen i branden kollapsede kæmpetårnet og porten styrtede. Så var der ikke mere at gøre. Der er gået op til tre dage, og så har slottet været en ruin, fortæller Erik Lysbjerg, som guider de mange gæster rundt i Koldinghus.

På rundvisningen kan gæsterne også blive klogere på, hvorfor spanske soldater og en af Napoleons dygtigste feltmarskaler kom til Kolding samme år. De hører også om familien Hviid, som måtte flygte fra branden.

- Oberst løjtnant Hviid havde en meget handlekraftig hustru, Anne Kirstine Hviid. Da katastrofen sker, sørger hun for at få sine børn ned i byen og få smidt indboet ud i slotsgården. Til sidst må hun tage den ud ad vinduet som en af de sidste, fortæller Erik Lysbjerg.

Branden efterlod store dele af slottet i runier i over 160 år, indtil man tilbage i 1973 besluttede at restaurere Koldinghus. Rundvisningerne foregår til og med på 2. påskedag.