300 hæklede mus trøster børnene på skadestuen

De er søde, bløde og findes i alverdens farver. Kirsten Pedersens hæklede "trøstemus" bor på skadestuen på Kolding Sygehus, hvor de hjælper de mindste, når det gør ondt.

Det er bare et lille bitte prik. Sådan siger voksne til børn, når de skal vaccineres eller have taget blodprøve. Men for børnene er det meget mere end et lille prik. 

En ny undersøgelse viser, at børns oplevelse af smerte fylder rigtig meget i deres bevidsthed. Selv små prik og rutinebehandlinger, hvor man ikke bruger smertelindring, kan opleves meget voldsomt af børn. 

Kirsten Pedersens hæklede mus er blevet en stor succes på skadestuen på Kolding Sygehus.
Kirsten Pedersens hæklede mus er blevet en stor succes på skadestuen på Kolding Sygehus.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

På Kolding Sygehus arbejder Kirsten Pedersen som lægesekretær i skranken på skadestuen. Hun har fundet på noget, der kan trøste og hjælpe de mindste børn igennem det knap så sjove besøg på skadestuen.

- Jeg faldt over en opskrift, og så var det bare en pludselig indskydelse, der blev til en mus med en 15 cm lang hale, siger Kirsten Pedersen til TV SYD.

Hun hæklede et lille kuld mus og tog dem på skadestuen. Sygeplejerskerne, der behandler de små børn, så straks, at det gjorde en forskel.  

quote

Jeg synes musen er genial. Den tager fokus væk fra, hvorfor de er her.

Lene Riisager Seegert, sygeplejerske, Kolding Sygehus

- Når børnene kommer, er de bange og utrygge. Her er musen en super god indgangsvinkel. Så kan vi snakke om den og ikke om skaden, siger Lene Riisager Seegert, der er sygeplejerske på skadestuen på Kolding Sygehus, til TV SYD. 

Lægesekretær Kirsten Pedersen strikker trøstemus til børnene på akutmodtagelsen på Kolding Sygehus.
Lægesekretær Kirsten Pedersen strikker trøstemus til børnene på akutmodtagelsen på Kolding Sygehus.
Foto: Ina Clausen

 

Musen er ikke en belønningsmus, men en trøstemus. Derfor får børnene udleveret musen, så snart de kommer op til Kirsten Pedersen, der sidder ved skranken og tager i mod patienterne.

- Så fortæller vi en lille historie om, at det kan være rigtig godt at klemme musen lidt på maven eller trække den i halen, hvis det ikke er så rart inde ved sygeplejersken, siger Kirsten Pedersen.

- Jeg synes musen er genial. Den tager fokus væk fra, hvorfor de er her, siger Lene Riisager Seegert.

Det tager 20 minutter for Kirsten Pedersen at hækle en trøstemus. Og indtil videre er det blevet til 300 mus i alt - de små patienter får nemlig lov til at tage trøstemusen med sig hjem.