630 borgeres data er blevet til gigantisk, grænseoverskridende kunstværk

Museet Trapholt i Kolding har med hjælp fra 630 borgere skabt et gigantisk kunstværk, der hedder Dataspejlet, som tager udgangspunkt i borgernes skjulte data.

Ann Røge har googlet. Hun har også søgt på Facebook i ny og næ, selvom hun ikke bruger det sociale medie så meget.

Men hvad hun helt nøjagtigt har søgt på, er hun og 629 andre borgere først lige blevet gjort opmærksom på gennem et stort kunstprojekt på museet Trapholt i Kolding, nemlig det seks meter høje kunstværk kaldet Dataspejlet.

Gennem en algoritme er de 630 borgeres personlige data fra Facebook og Google blevet downloadet, blandt andet med de mest benyttede ord og søgninger. 

Noget Ann Røge havde lyst til at være en del af.

- Det var meget mystisk. Den der snak om, hvad vi efterlader af ubevidste spor er spændende, siger Ann Røge, da hun lørdag er taget til fernisering på kunstværket.

Ann Røge arbejder til dagligt med håndarbejde, og hun er glad for at være en del af det store værk.
Ann Røge arbejder til dagligt med håndarbejde, og hun er glad for at være en del af det store værk.
Foto: Stjernegaard Fotografi

Broderet data

De mange mængder data er nemlig blevet omdannet til små, grafiske mønstre, der er broderet af borgerne selv i forskellige farver og tilsammen danner det store værk, der hænger ned fra loftet på Trapholt.

Og sådan et fællesskabt kunstværk vækker stor glæde hos museets direktør.

- Processen er en stor del af målet for Dataspejlet. Det handler om at reflektere over, at vi har adgang til data, og hvad vi tænker om det, siger Karen Grøn og tilføjer, at data på mange måder er en stor del af hverdagen for de fleste.


- Vi har taget fat i data, for vi ved, at det er der, men det er lidt fjernt. Det er meget diffust og ligger i skyen. Vi siger ja til cookies, fordi vi skal have adgang til en bestemt hjemmesiden, men vi giver egentlig bare vores data væk, og det er ret sindssygt.

Du kan selv få tjekket din data gennem Trapholts algoritme her.

Pinlige søgninger og refleksion

Kunstværket blev afsløret af tekstilkunstneren bag værket, Astrid Skibsted, lørdag, og godt 500 af de bidragende hverdagskunstnere mødte op for at se deres data i det store værk. 

Man kan gå "ind" i kunstværket og se de broderede værker fra de 630 borgere fra flere vinkler.
Man kan gå "ind" i kunstværket og se de broderede værker fra de 630 borgere fra flere vinkler.
Foto: Stjernegaard Fotografi

For Ann Røge var det en sjov oplevelse at se de broderede firkanter, der er en fortolkning på de over 2.000 siders data, der kommer frem, når man beder om det.

Hun er uddannet håndarbejdslærer og derfor vant til at arbejde med materialet, men det var noget nyt for hende at skulle indtænke sin egen, personlige data i værket.

- Jeg er meget optaget af fællesskaber, men det her var grænseoverskridende. For pludselig kan folk måske se, at man søger på alt lige fra porno til gamle møbler, fortæller hun og siger, at hun dog ikke var så overrasket over hendes datasæt.

Udstillingen med det store dataspejl kan ses frem til november 2023.

Rigtig mange var på Trapholt lørdag for at se kunstværket.
Rigtig mange var på Trapholt lørdag for at se kunstværket.
Foto: Stjernegaard Fotografi