6.700 syddanske børn undersøger ulækre skoletoiletter

En kæmpe undersøgelse skal kortlægge, om toiletforholdene på danske skoler kan være årsag til ufrivillig vandladning hos tusindvis af skolebørn.

I alt 258 klasser på 68 skoler i Region Syddanmark deltager i undersøgelsen, der har fået navnet Masseeksperimentet. Forsøget skal give svar på, om uhumske skoletoiletter kan være årsag til, at op mod hvert femte syvårige barn har problemer med at tisse i bukserne eller forstoppelse.

Munkevængets Skole i Kolding er blandt deltagerne i eksperimentet.

- Vi ved, at mange elever har svært ved at gå på toilet på skolen. De holder sig og venter til de kommer hjem. Det er ikke særlig godt for deres kroppe, siger lærer på Munkevængets Skole, Melanie Lavilla Labial, til TV SYD.

quote

Jeg har engang oplevet, at der var lort på brædtet. Det var ikke særlig lækkert.

Oscar Foss Kragh, 9.D, Munkevængets Skole

Forskerne har en mistanke om, at den udbredte inkontinens blandt børn i skolealderen, især drenge, skyldes at skolernes toiletforhold ikke er i orden. Det nikker de genkendende til i Kolding.

- Mange elever synes, at det er lidt klamt at gå på toilet på skolen. Tilstanden på skolens toiletter er ikke optimal for dem, forklarer Melanie Lavilla Labial.

Flere af eleverne har dårlige oplevelser med skolens toiletter.

- Jeg har engang oplevet, at der var lort på brædtet. Det var ikke særlig lækkert, forklarer Oscar Foss Kragh fra 9.D på Munkevængets Skole.

quote

Mange elever synes, at det er lidt klamt at gå på toilet på skolen.

Melanie Lavilla Labial, lærer, Munkevængets Skole

Så Masseeksperimentet bliver varmt modtaget.

- Jeg synes, det er en fed undersøgelse. At man gider at gå ind på, ifølge mig, sådan et vigtigt emne, slutter Oscar Foss Kragh.

Inkontinens hos børn kan have store sociale og psykiske konsekvenser. Faktisk viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet, at tisseuheld er i top tre over det mest alvorlige, børn kan forestille sig – kun overgået af dødsfald og alvorlig sygdom.