TV der bevæger dig

Ældre skal brandsikres

Efter at endnu to ældre har mistet livet ved brande på plejecentre foreslår socialdemokrat obligatoriske rygeforklæder.

En kvinde på 75 år er indebrændt på plejecenteret Kløvervej i Kolding.

Skal de svageste ældre på landets plejecentre have sig en cigaret på deres værelse, skal de have rygeforklæde på for at undgå brand. Nægter de det, skal cigaretterne tages fra dem.

Det foreslår Socialdemokraternes Bjarne Laustsen, der ud over at være medlem af Folketinget er præsident for Beredskabsforbundet, skriver JydskeVestkysten.

Meldingen kommer efter, at to ældre kvinder tirsdag aften mistede livet i dødsbrande i henholdsvis en ældrebolig i Kolding og et plejecenter i Allerød.

11 mister livet hvert år

Årsagerne til de to brande menes i begge tilfælde at være rygning.

Hvert år koster brande på danske plejecentre og i ældreboliger i gennemsnit 11 ældre danskere livet, og langt de fleste brande skyldes rygning. Typisk fordi der går ild i den ældres seng eller tøj.

Et brandhæmmende rygeforklæde kan hindre, at tabte gløder udvikler sig fatalt. Mange af de svageste ældre på landets plejecentre har da også allerede i dag forklæde på, når de ryger. Men det vil Bjarne Laustsen altså nu gøre obligatorisk for de mindst mobile af de ældre beboere.

- Det er jo af hensyn til de ældre selv, at jeg vil stramme reglerne, siger socialdemokraten til JydskeVestkysten. Mest af alt kunne han ønske sig et decideret forbud mod, at de ældre ryger på deres værelser, hvor de ikke er under opsyn.