Anerkendt plakatkunstner hyldes i jubilæumsudstilling

Gitte Kath fra Christiansfeld er en af verdens få anerkendte kvindelige plakatkunstnere. Nu er hendes værker gennem 40 år samlet i en jubilæumsudstilling.

Det er Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i Aarhus, der nu har åbnet en jubilæumsudstilling med Gitte Kaths værker. Udstillingen viser med 150 plakater et bredt udsnit af hendes store produktion af plakater fra midten af 1970'erne til i dag.

- Jeg vurderer Gitte Kath meget højt. Hun er internationalt anerkendt og med op mod 400 plakater har hun noget af en produktion bag sig, siger museumsinspektør Elsebeth Aasted Schanz til TV SYD.

Hun har sin helt egen genkendelige stil. Med god humor. Samtidig er hun atypisk, fordi hun ikke arbejder på computer.

Turistplakat, Haderslev.
Turistplakat, Haderslev.
Foto: Gitte Kath

Gitte Kath blev oprindeligt uddannet på Kolding Kunstnerhåndværkerskole og har igennem mange år været tilknyttet Teatret Møllen i Haderslev som scenograf, instruktør og plakatkunstner.

Kærligheden til både teater og plakaterne har hængt ved gennem alle årene både lokalt og internationalt, hvor hun tidligere har modtaget den prestigefyldte internationale plakatpris.

- Teater er en flygtig metier. I morgen er det væk. Derfor har det betydet meget for mig, at plakaterne er en fysisk dokumentation, der gør forestillingerne varige. Flere af skuespillerne, der har set udstillingen i dag, har sagt til mig, at historien på den måde kommer dem i møde, siger Gitte Kath til TV SYD.

Gitte Kath har tegnet plakater for turisme, FDB, DSB, festivaler, konferencer, udstillinger og kampen mod AIDS. Men det er teaterplakater, der dominerer hendes produktion.

H.C. Andersen frimærke på plakaten.
H.C. Andersen frimærke på plakaten.
Foto: Gitte Kath

Museumsinspektør Elsebeth Aasted Schanz mener, at Gitte Kaths plakater er noget helt særligt.

- Hun har sin helt egen genkendelige stil. Med god humor. Selvom hun har været aktiv siden 1970’erne, har hun alligevel udviklet sig. Samtidig er hun atypisk, fordi hun ikke arbejder på computer. Hun klipper og klistrer, arbejder med lag på lag og udnytter papiret, siger Elsebeth Aasted Schanz til TV SYD.

Udstillingen "Nøglen til Historien" kan ses på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By til og med 29. maj 2016.