Bonus for at tage dagpenge fra folk

Fagforeningen 3F retter en anklagende finger mod Kolding Kommune. Hvorfor vil kommunen ikke give oplysninger om samarbejdet med Falck i sager om sygedagpenge?

Det er et af de spørgsmål, formanden for 3F Kolding står tilbage med, efter han har fået afslag på at se en fælles aftale mellem Falck og kommunen i sager om sygedagpenge. Afdelingen har nu klaget til statsforvaltningen over afslaget på aktindsigt, skriver Nyhedsbrevet 3F.

- Det kan ikke være rigtigt, at borgerne ikke må se principperne i aftalen. Vi vil gerne vide, hvor meget Falck får i kontant bonus for at smide folk ud af sygedagpengesystemet, siger John Bondebjerg, formand for 3F Kolding.

Ingen indtægt

Nye tal viser, at dobbelt så mange nu ender på kontanthjælp eller slet ingen indtægt. Stigningen er sket, efter Kolding Kommune og Falck Jobservice 1. september 2009 indgik et treårigt partnerskab. Meningen er, at antallet af folk på  sygedagpenge skal skæres ned, og der bliver nu afsluttet knap 50 procent flere sager.

3F i Kolding oplever en voldsom stigning i antallet af sygedagpengestop, hvor folk kommer i knibe.

- Det er helt urimeligt at blande tingene sammen. Så et privat firmas indtjening afhænger af, hvor mange de får smidt ud af sygedagpenge-systemet. Der er lagt en alt for barsk kurs, siger formanden.

Presset økonomi

Falck har investeret 19 millioner kroner i projektet og får kun honorar af kommunen, hvis udgifterne til sygedagpenge falder.

Daværende socialudvalgsformand, Lis Ravn Ebbesen fra SF, skød projektet i gang. Det skulle hjælpe syge videre og spare millioner - uden økonomisk risiko for kommunen.

- Det er ærgerligt, at kommunens økonomi er så presset, at vi ikke har råd til at ansætte flere socialrådgivere. Eneste alternativ var partnerskabet med Falck. Noget skulle der gøres. Langtidssyge fik for dårlig behandling, siger hun.

Afviser stramning

Beskæftigelseschef i Kolding Kommune Lasse Kamp afviser, at kursen er skærpet via Falck.

- Partnerskabet har tilført ressourcer, så vi kan servicere borgerne bedre, med hjælp hurtigst muligt.  Det er ikke rart for dem, der ender på kontanthjælp eller uden ydelse, men sådan er systemet og loven, som vi er blevet bedre til at overholde. Det er måske det, som fagbevægelsen opfatter som en stramning, siger han.

Spare-runde

Men ifølge Ankestyrelsen er antallet af omgjorte sygedagpenge-sager i kommunen steget 13 procent - fra 24 i 2008 til 27 i 2009. 
John Bondebjerg fra 3F i Kolding siger, at tallene taler for sig selv.

- Dobbelt så mange kommer i knibe nu. Partnerskabet er mere et besparelsesprojekt, end en forbedring af indsatsen, der skal hjælpe syge videre, siger han.