Borgmester afviser kritik

Koldings borgmester afviser kommunaldirektørens beskrivelse af mange af de ansatte som pivede. Formanden for Folketingets socialudvalg kalder sagen langt ude.

Mindre slendrian og piveri og bedre arbejdsmoral blandt de kommunalt ansatte er en hurtig vej til at give de danske borgere mere velfærd for pengene.

Sådan lyder en bredside fra Koldings mangeårige kommunaldirektør Ingemann Olsen. Men den køber Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) ikke.

- Hvis det var rigtigt, så havde vi et stort ledelsesproblem fra øverste direktør til den enkelte afdelingsleder. Det er jo ledelsens ansvar at sikre, at medarbejderne bruges rigtigt, siger Jørn Pedersen til Ritzau.

Grotesk samfundssyn

Selvom borgmester Jørn Pedersen er enig i at kommunerne skal effektivisere, og at sygefravær skal nedbringes, så mener han ikke, det er muligt at få det offentlige sygefravær på niveau med det private.

- Vi har en anden sammensætning af arbejdsstyrken og en klar politik om at give ansatte en ekstra chance, hvor private virksomheder nok har en hårdere linje. Kommunalt ansatte arbejder også ofte i job hvor smitterisikoen er stor, siger borgmesteren.

Jørn Pedersen peger på, at Kolding lige har været igennem en stor sparerunde med 400 fyrede medarbejdere som resultat.

- Det er da noget, der kan mærkes på skolernes timetal og på serviceniveauet hos de ældre. Alligevel har de ansatte taget handsken op og samarbejdet, hvor det mange andre steder ville have medført strejker, siger borgmesteren.

Formanden for Folketingets socialudvalg Martin Henriksen (DF) kalder kommunaldirektørens påstande langt ude og generaliserende.

- Hvis der er ved at brede sig den misforståelse, at offentligt ansatte er dovne og skal tage sig sammen, er det jo på alle måder et grotesk samfundssyn. Det vidner om en eklatant mangel på forståelse for helt almindelige mennesker, der knokler for at drage omsorg for eksempelvis ældre danskere, siger han.