Borgmester vil have færre at holde styr på

Koldings borgmester vil have færre at holde styr på i sit byråd. Han foreslår, at antallet af byrådsmedlemmer efter næste valg sættes ned fra 31 til 25. Forslaget får en blandet modtagelse.

S og SF er bange for, at lokalsamfundene i kommunen mister deres repræsentanter i byrådet. Den samme bekymring er tidligere luftet af foreningen af Landsbyer i Danmark og en valgforsker.

Bliver klemt

- Konkurrencen bliver hårdere og yderområdernes politikere kan blive klemt ved næste valg, fordi de får færrest stemmer, siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet til dr.dk. De kendte politikere og de store partier skal nok komme ind, men det koster flere stemmer at blive valgt ind og derfor får lokallisterne det også svært.

Den forkerte vej

- Vi vil se færre almindelige mennesker stille op, fordi det ikke er besværet værd, når det kun er de kendte politikere, der kan blive valgt, siger formanden for Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild. På sigt vil politikerne være isolerede fra samfundet, og hvis udviklingen fortsætter vil nærdemokratiet dø ud.

Han kalder mindre byråd for "den helt forkerte vej at gå".

Bekymrer ikke

Den bekymring afviser Jørn Pedersen (V) i Kolding. Han har fået lavet beregninger, som viser, at hverken magtbalancen eller den geografiske repræsentation ville være anderledes end nu, hvis der kun sad 25 politikere i Kolding Byråd.

- Og vi er jo ikke sognerådspolitikere. Vi er valgt til at varetage hele kommunens interesser, siger han til jv.dk.

Forslaget skal drøftes i Kolding Kommune i det nye år.

Slanket i Varde

Flere andre kommuner har også drøftet en slankning af byrådene.

I Billund faldt et forslag fra direktionen dog i årets budgetforhandlinger.

I Varde blev byrådet allerede skåret ned fra 31 medlemmer til 25 ved sidste valg (i 2010).