Borgmesterkandidat: For tidligt at tale om støtte til nyt stadion

Støtte til nyt superligastadion i Kolding står hen i det uvisse før kommunalvalget. Borgmesterkandidater og viceborgmester tøver med at love støtte til projektet, men taler dog varmt om det.

Et nyt stort superligastadion i Kolding til 132.905.000 kroner går en usikker fremtid i møde. Borgmesterkandidaterne fra SF og Venstre vil gerne se budgetterne efter valget, før de lover opbakning til projektet, men taler dog varmt for projektet.

Anderledes lyder det dog fra 1. viceborgmester og formand for Fritids- og Idrætsudvalget i Kolding Kommune Søren Rasmussen. Klubbens tilværelse i 2. division kan påvirke tilskuddet fra kommunen.

- Jeg har bakket op om projektet lige fra starten af. Projektet var tiltænkt en klub i 1. division eller højere - ikke en klub i 2. division. Jeg vil derfor gerne se nogle sportslige resultater, før vi begynder at skyde flere penge i projektet, fortæller Søren Rasmussen.

Først skød Kolding Kommune 15 mio. kroner i projektet, da klubben var i risiko for at blive tvangsnedrykket til 2. division, hvis ikke et nyt lysanlæg og varme i banerne blev indført.

Senest fandt kommunen yderligere fem mio. kroner, så klubben kan fortsætte med planlægning af projektet. Tæller man udgifterne til flytning af cricketklubben og atletikbanen med, så har kommunen brugt omkring 30 millioner kroner på projektet.

Dertil beder Kolding IF Fodbold kommunen om 32,5 mio. kroner og en garanti på 15 mio. kroner. Et stort beløb ifølge Søren Rasmussen.

- Vi har også skoler, institutioner og ældreområdet, vi gerne vil bruge penge på. Jeg vil derfor gerne vente, alt efter hvor klubben ender, fortæller Søren Rasmussen.

Det koster et nyt stadion:

Ifølge den udarbejdede masterplan vil et nyt stadion koste 132.905.000 kroner.

Hvis det skal blive til virkelighed, så kommer Kolding Kommune til at betale cirka 80 millioner.

Kommunen har allerede brugt 32,5 millioner kroner. De er gået til at opgradere lysanlægget og få lagt varme i banen. Det er et krav til alle klubber, der spiller i første division.

I sidste måned bevilgede byrådet fem mio. kroner til at gå videre med blandt andet projektarbejdet.

Dertil håber Kolding IF Fodbold, at kommunen vil bidrage med 32,5 millioner kroner, og derudover stille en bankgaranti på 15 millioner kroner. Altså mangler kommunen at skyde 47,5 millioner kroner i projektet.

Kassegennemsyn før støtte

Valgkampen i Kolding har af mange været spået til at blive et præsidentvalg mellem SF'eren Villy Søvndal og Venstre-politikeren Eva Kjer Hansen.

Ifølge SF'eren er det endnu for tidligt at sige, hvorvidt de vil være med til at betale regningen, der i øjeblikket lyder på yderligere 47,5 mio. kroner i støtte.

- Det er alt for tidligt at sige præcist, hvilket beløb vi lander på. Der skal være opbakning fra sponsorer og erhvervslivet. Derefter har vi et restbeløb, så må vi se, hvad det præcise beløb ender på, fortæller Villy Søvndal.

Han ser dog meget positivt på projektet.

- En by af Koldings størrelse er nødt til at have et ordentligt anlæg. Med al respekt, så er det nuværende ikke moderne nok. Et nyt stadion er også med til at gøre Kolding til en attraktiv by, hvor vi i øjeblikket har for få tilflyttere. Tilflytning handler naturligvis også om gode daginstitutioner og skoler, men det gælder også om at have attraktive kultur- og idrætstilbud, siger han.

KIF Fodbold fans kan måske se frem til rammer, der er superligaen værdige, hvis klubben lykkes med at skaffe investorer og kommunal støtte til det nye stadion.
KIF Fodbold fans kan måske se frem til rammer, der er superligaen værdige, hvis klubben lykkes med at skaffe investorer og kommunal støtte til det nye stadion.
Foto: KIF Fodbold

Venstre positivt stemt for projektet

I det nuværende Fritids- og Idrætsudvalg i Kolding Kommune er fire af de syv medlemmer fra Venstre. Alle Venstre-medlemmerne er positivt stemt overfor et stadion-projekt, også selvom byens fodboldhold spiller i landets tredjebedste række.

- Stadionprojektet har stadig min fulde opbakning. Nu har vi allerede flyttet en atletikbane og cricketbane, og vi har fået et mere intimt stadion. Skal vi så ikke også fortsætte med resten af projektet?, spørger venstrepolitikeren Yrsa Mastrup retorisk.

Står det til partiets nye borgmesterkandidat, så er det bestemt også værd at gå videre med projektet.

- Vi er i den heldige situation, at rigtig mange erhvervsfolk bakker op og vil være med til at finde penge til et moderne anlæg. Det er en meget gunstig situation for os som kommune, fortæller Eva Kjer Hansen.