Brintbranchen roser aftale: Vigtigt for den grønne omstilling

Koldingvirksomheden Green Hydrogen Systems er begejstret for mere grøn strøm fra Nordsøen. Det betyder mere grøn omstilling og flere grønne jobs.


Gårsdagens grønne aftale mellem Danmark, Belgien, Nederlandene og Tyskland om at opføre havvindmøller til 150 Gigawatt havvind i Nordsøen, og at de fire lande bag deklarationen fra starten har indtænkt brint og etableringen af en grøn brintinfrastruktur, vækker begejstring på den anden side af Jylland.

Koldingvirksomheden Green Hydrogen Systems producerer elektrolyseanlæg, der producerer grøn brint på baggrund af grøn strøm. Og her roser den administrerende direktør, Sebastian Koks Andreassen, den grønne aftale.

- Det er godt for Danmark, og det er godt for Europa. Det er helt afgørende for den grønne omstilling, at vi får produceret store mængder grøn strøm, der kan sendes ud i Europa, hvor det kan blive brugt til fremtidens brændsler, siger han.

Forudsætningen for grøn brint

Virksomheden har specialiseret sig i mindre, standardiserede anlæg, der kan være i en container, og som spalter vand i brint og ilt ved hjælp af elektrolyse. En meget energikrævende proces. Derfor kommer den nye aftale til at betyde mulighed for yderligere vækst.

- Den grønne strøm er hele forudsætningen for, at vi kan producere grøn brint, siger Sebastian Koks Andreassen

Virksomheden beskæftigede før årsskiftet omkring 100 medarbejdere. I dag beskæftiger den omkring 250 og er ved at udvide kapaciteten fra 75 til 400 Megawatt.

Behov for infrastruktur

I Brintbranchen, som er hovedorganisation for 30 medlemmer, der arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger, mener direktør Tejs Laustsen Jensen, at aftalen giver dansk erhvervsliv helt unikke muligheder.

- Med brint som et nøgleelement i de fire landes aftale kan vi sikre os, at vi ikke spilder én eneste megawatt af den grønne energi. Nu skal vi etablere den brintproduktion- og infrastruktur, der er helt nødvendig for at kunne kapere og integrere de store mængder vedvarende energi, som bliver resultatet af aftalen, siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen.

Han understreger samtidig, at opgraderingen af havvind i Nordsøen, som de fire regeringschefer i dag har aftalt, betyder en helt ny måde at tænke energisystem på, hvor strøm i høj grad er en råvare, der både skal bruges direkte i elsystemet, men også som afsæt for produktion af diverse grønne brændsler.

”Vi har brug for massiv opskalering af produktionen af brint og brintbaserede brændsler som metanol og ammoniak. Det er afgørende for at gøre Europas industri, fly, skibe og lastbiler grønne, og det forudsætter, at vi kan flytte energien fra Nordsøen til dansk og europæisk industri gennem blandt andet nyetableret brintinfrastruktur, påpeger Tejs Laustsen Jensen.