Byggefirma kom for tæt på fortiden

Byggefirmaet Skare Byg A/S i Kolding har for alvor brændt fingrene ved at komme for tæt på fortidsminder.

Vestre Landsret har dømt firmaet til at betale en halv million kroner for arkæologiske undersøgelser på et areal i Vonsild ved Kolding.

Skare Byg fandt spor at et langhus fra jernalderen under byggemodning af arealet.

Firmaet opgav straks at arbejde videre. Mulden blev lagt tilbage, og arealet blev udlagt som grønt område.

Skare Byg følte sig ikke forpligtet til at betale for arkæologiske undersøgelser, da fortidsminderne ikke blev berørt.

Men hertil siger Vestre Landsret, at anlægsarbejdet var påbegyndt, og at Kulturarvsstyrelsen derfor var berettiget til at kræve en arkæologisk undersøgelse betalt af firmaet. I den forbindelse er det ligegyldigt, at området aldrig bliver bebygget.

Direktør Gert Skare mener, at afgørelsen er urimelig.

Bordet fanger

Museumsinspektør Per Ethelberg, Museum Sønderjylland, forklarer, at bordet fanger, hvis bygherren ikke har bedt om en arkæologisk forundersøgelse, inden gravemaskinerne køres i stilling.

Museumsloven fastslår, at det lokale museum skal betale forundersøgelsen. Undersøgelsen skal give svar på, om gravearbejde kan ødelægge væsentlige fortidsminder.

Skare Byg havde ikke bedt om en forundersøgelse. Derfor hænger firmaet på hele regningen for de arkæologiske undersøgelser.

Per Ethelberg siger til TV Syd, at en forundersøgelse kan gøres for mindre end en halv million. Det var et maksimum, der blev sat af arkæologerne for at vgære på den sikre side, men prisen ville formentlig blive meget lavere.
  
Her giver Per Ethelberg sin forklaring på , hvad der er sket.

Kulturarvsstyrelsens hjemmeside