Carsten opdagede lungefunktion på 49 procent

Lungeforeningen har onsdagen igennem testet alle interesserede borgere for lungesygdomme. Blandt andet opdagede Carsten Wiborg, at hans lungefunktion var halveret.

I Danmark har over en halv million borgere en kronisk lungesygdom, og op mod halvdelen går rundt med sygdommen uden at vide det.

Derfor havde Lungeforeningen onsdag arrangeret lungedag over hele landet og tilbød danskerne et lungeeftersyn.

- Vi ved, at 600.000 danskere har kol, så det er en folkesygdom, og vi ved, at cirka halvdelen af dem, der ryger, de er også udsat, siger Sundhedskoordinator Birgitte Buhl Nielsen på Kolding Sundhedscenter til TV SYD.

Carsten Wiborg fra Kolding var en af dem, der kom forbi for at få tjekket lungerne efter at have røget i 32 år. Han har før prøvet at kvitte cigaretterne.

Carsten Wiborg fra Kolding fik testet sine lunger til lungedag. Nu har han meldt sig til et rygestopkursus.
Carsten Wiborg fra Kolding fik testet sine lunger til lungedag. Nu har han meldt sig til et rygestopkursus.

- Det er simpelthen motivationen, der mangler. Det er en vane, og det er så svært at ændre. Det er nok en løftet pegefinger, der skal til, siger han til TV SYD.

Efter at få målt sin lungefunktion, kom dommen. En lungefunktion på 49 procent.

- Det er på tide, at jeg får taget mig sammen til det rygestop. Nu skal jeg hjem og læse en helt masse, og så skal jeg op til det rygestopkursus, jeg har meldt mig til i næste uge. Det glæder jeg mig faktisk til, siger Carsten Wiborg.

Selvom størstedelen af borgere med lungesygdomme er rygere, så oplever man også ikke-rygere med kol.

- 90 procent af dem, der har kol, er rygere eller eks-rygere. Og så er der dem, som aldrig selv har røget, men har været udsat for passiv rygning enten via arbejde eller i hjemmet, siger Birgitte Buhl Nielsen.