Christian begynder på Danmarks første uddannelse i 3D-print

For første gang i Danmark kan unge tage en uddannelse i 3D-print i Kolding. Underviser forudser, at de studerende bliver efterspurgt på arbejdsmarkedet.

Christian Faurholt Andersen har altid interesseret sig for teknik, og han beskriver sig selv som lidt af en opfinder.

Særligt 3D-print har haft hans store interesse, og fra august sætter han sig på skolebænken for at lære endnu mere om sin hobby.

quote

Der er ingen tvivl om, at 3D-print er kommet for at blive. Det er lidt ligesom internettet

Anders Christiansen, underviserne på den nye 3D-uddannelse

- Det er processen, fra at man har en tanke om noget, og så man ender med at stå med det færdige produktet i hænderne. Det er jo sådan set bare at tænke det, tegne det og så smide det i en printer, og så har man reelt set et produkt, siger Christian Faurholt Andersen.

Han er blandt de første elever til at begynde på den nye og Danmarks eneste uddannelse inden for 3D-print på IBA (International Business Academy) i Kolding.

En mangelvare

IBA Erhvervsakademi i Kolding har siden begyndelsen af 2020 drevet Nexttech, der er et slags innovationscenter og en base for 3D-print. Derfor gav det mening, at skolen skulle stå i spidsen for at udvikle en uddannelse i netop 3D-print.

Anders Christiansen er en af underviserne på den nye uddannelse i 3D-print, og han er overbevist om, at de kommende studerende vil blive efterspurgt på arbejdsmarkedet.
Anders Christiansen er en af underviserne på den nye uddannelse i 3D-print, og han er overbevist om, at de kommende studerende vil blive efterspurgt på arbejdsmarkedet.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

Uddannelsen er udviklet i et meget tæt samarbejde med en række virksomheder, der arbejder med 3D-print. Hensigten har nemlig været at tilpasse uddannelse til erhvervslivets behov, da der har ikke tidligere har eksisteret lignende uddannelser indenfor 3D-print.

Et bud på et af de objekter, som en 3D-printer kan producere.
Et bud på et af de objekter, som en 3D-printer kan producere.

Anders Christiansen, der er en af underviserne på den nye 3D-uddannelse, fortæller, at der er lavet en undersøgelse af behovet for en 3D-uddannelse blandt 100 virksomheder i Danmark.

- Grundfos sagde, at hvis vi uddanner, så ansætter de. Det kan man jo godt kalde et behov, siger Anders Christiansen.

Han forklarer, at kompetencer inden for 3D-print uden tvivl er en mangelvare. Indtil nu har kompetencerne primært været hos hobbyister, men nu hvor der rent faktisk er en uddannelse, kan virksomhederne i langt højere grad se frem til at kunne udnytte potentialet i 3D-print.

- Der er ingen tvivl om, at 3D-print er kommet for at blive. Det er lidt ligesom internettet.

Får lov at lege med

For Christian Faurholt Andersen, der netop har afsluttet en uddannelse som produktionsteknolog, var muligheden for at læse videre på 3D-print-uddannelsen helt ideel.

quote

Det er rigtig spændende, at man ligesom kommer ind på et ungt marked og får lov at lege med

Christian Faurholt Andersen, kommende studerende på den nye uddannelse i 3D-print

- Min produktionsteknolog har jeg taget med speciale i metal, og med min baggrund som klejnsmed, har jeg gjort mig lidt tanker om, at det kunne være rigtig fedt at tage 3D-print med ud i den industri. Det kan jo for eksempel være i forbindelse med reservedele, forklarer han.

3D-printeren har printet en lille udgave af Frihedsgudinden.
3D-printede objekter.

Uddannelse byder på elementer fra kemi, fysik og ingeniørfaget, men 3D-print er et felt, der hele tiden udvikler sig, siger Christian Faurholt Andersen, og det gør kun uddannelsen endnu mere interessant.

- Det er et relativt ungt fag, kan man sige. Der sker rigtig meget, og teknologien udvikler sig. Så det er rigtig spændende, at man ligesom kommer ind på et ungt marked og får lov at lege med.