Danmark redder liv: Claus rykker ud, når hjertet går i stå

Claus Benthin-Larsen har to gange været kaldt ud til et hjertestop som frivillig førstehjælper. Nu arbejder han på, at flere bliver en del af Danmark Redder Liv.

Det var en sen aften i landsbyen Hejls mellem Kolding og Haderslev. Claus Benthin-Larsen var lige gået i seng, da alarmen gik på telefonen.

- Jeg fik en melding om, at der var sket et hjertestop i nabobyen, og jeg blev bedt om at køre ud med en hjertestarter. Heldigvis nåede ambulancen frem samtidig, men hvis den havde været længere væk, var jeg klar til indsats, fortæller Claus Benthin-Larsen om oplevelsen.

Frivillige er bl.a. blevet uddannet til at bruge en hjertestarter, før de bliver en del af beredskabet.
Frivillige er bl.a. blevet uddannet til at bruge en hjertestarter, før de bliver en del af beredskabet.

Siden september måned har den uddannede sikkerhedsrådgiver været en del af Danmark Redder Liv, der er et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp og Region Syddanmark.

Her bliver frivillige rekrutteret til at være en del af regionens beredskab. Det betyder, at Region Syddanmarks AMK Vagtcentral kan tilkalde dem, hvis en person f.eks. falder om med et hjertestop i nabolaget.

Der bliver holdt informationsmøder for at få flere til at blive frivillig førstehjælper, og borgerne i Hejls er klar til at træde til.
Video: Ole Møller

Foreløbig har fem lokale i Hejls taget det nødvendige førstehjælpskursus, men planen er at komme op på omkring 20 frivillige, og den første er allerede på vej.

- Det er et fantastisk projekt, og det har jeg helt sikkert lyst til at være med til. Min mand er død af et hjertestop, og jeg er frisk til at hjælpe, siger Pia Krag til TV SYD.

quote

Min mand er død af et hjertestop, og jeg er frisk til at hjælpe.

Pia Krag, Hejls

Det giver tryghed

For Claus Benthin-Larsen handler det meget om tryghed. For selvom ambulancen kommer, så hurtigt den kan, er de første minutter ofte meget afgørende i forhold til, om man undgår alvorlige mén eller overlever et hjertestop.

- Det giver tryghed at hjælpe andre. Samtidig er det betryggende at vide, at hvis det nu skulle ske for en selv, så er der nogen, der kan træde til og hjælpe, fortæller Claus Benthin-Larsen.

Der kommer en alarm på telefonen, når akutcentralen kalder.
Der kommer en alarm på telefonen, når akutcentralen kalder.

De borgere, der er tilmeldt som Danmark Redder Liv førstehjælpere, får installeret en app på deres telefon. Hvis de har aktiveret alarmen og er en af de fem hjælpere, som befinder sig nærmest et hjertestop, kan de blive kaldt ud. Det betyder, at de f.eks. bliver bedt om at finde den nærmeste hjertestarter, før de kører videre til den nødlidende.

- Når sådan noget det sker, går tiden altid for langsomt. Samtidig er det ikke altid, at folk reagerer rationelt, hvis det f.eks. sker i familien. Derfor er det godt, at der kommer nogen udefra og hjælper hurtigt, mener Claus Benthin-Larsen.

Flere skal overleve et hjertestop

Der bliver hvert år ringet 112 til omkring 800 hjertestop i Region Syddanmark. Målet er at nå op på omkring 1.600 førstehjælpere, der bliver en del af Danmark Redder Liv.

Danmark Redder Liv

Region Syddanmark har indgået en aftale med Dansk Folkehjælp

 

Førstehjælperne bliver aktiveret af Region Syddanmarks AMK Akutcentral

 

Region Syddanmark har også en akuthjælpsordning. Den kører sideløbende med Danmark Redder Liv

Hvornår rykker førstehjælperne ud

Patienter med hjertestop.

 

Bevidstløse patienter hvor der er tvivl om, der er vejrtrækning.

 

Allergisk chok.

 

Hævelse i luftvejene. F.eks ved insektstik eller allergi.