TV der bevæger dig

Danmarkshistoriens største narkosag går i gang

Retssagen, der skal oprulle, hvordan danmarkshistoriens mest kostbare narko-ladning, 310 kilo kokain, blev smuglet ind i Danmark via Fredericia og havnede i Esbjerg, går torsdag formiddag i gang ved Retten i Kolding.

310 kilo kokain blev sidste sommer ved et tilfælde fundet hos virksomheden Holger Christiansen i Esbjerg. Foto: TV SYD

00:40

Lars Jørgen Petersen er sagens anklager.

1 af 2

I retten står syv udenlandske mænd tiltalt for indsmuglingen af kokainen, der anslås at have en værdi på op mod 900 millioner kroner, hvis det blev blandet og solgt på det illegale marked i Europa.

De syv tiltalte mænd, der er af arabisk herkomst og bosat i Belgien og Holland, nægter sig skyldige.

I  anklageskriftet beskrives de syv mænds desperate og forgæves forsøg på at få fat i de 310 kilo kokain, der i sække lå gemt i en container, som ankom til havnen i Fredericia lørdag den 11. juli 2015 med skib fra Brasilien via Antwerpen.

00:17

Forsvarer Mette Grith Stage. - Det er en spektakulær sag.

Luk video

I to hold kom de syv mænd kørende til Danmark fra Belgien og Holland. De er tiltalt for at ville finde kokainen i Fredericia for at bringe den værdifulde narko ud af Danmark igen med henblik på salg i andre europæiske lande.

00:40

Anklager Lars Jørgen Petersen fortæller her om, hvordan danmarkhistoriens største narkosag gribes an i retten. Video: John Melin, TV SYD.

Luk video

Læs også Syv desperate mænd jagtede 310 kilo kokain i container i Fredericia

Det lykkedes dog aldrig, og containeren endte i stedet hos firmaet Holger Christiansen A/S i Esbjerg. Her slog ansatte alarm, hvorefter politiet fik fat i kokainen tirsdag den 14. juli.

- Der er tale om god gedigen efterforskning fra politiet side. 

 Lars Jørgen Petersen,  senioranklager ved Advokaturen for Special Strafferet

- Der er tale om god gedigen efterforskning fra politiet side. Vi har bl.a. dokumentation i form af telefondata og videovervågningsmateriale og dertil kommer en række vidner, som jeg vil afhøre i retten, siger Lars Jørgen Petersen,  senioranklager ved Advokaturen for Special Strafferet, der fører sagen for anklagemyndigheden til TV SYD.

Ifølge anklageskriftet opholdt de syv mænd sig i Danmark i lidt over to døgn, hvor de fra hoteller i Billund og Fredericia desperat forsøgte at finde frem til containeren med kokainen ved hjælp af trackning nr. UESU2292595 på samme vis, som hvis det havde været en postpakke.

Det lykkedes dem dog aldrig at komme nær containeren og få fat i sækkene, da containeren på havnen i Fredericia stod blandt flere tusinde andre på et lukket område.

Læs også Kokainen kom til Esbjerg skjult i sække på lastbil-container

Anklagemyndigheden går efter langvarige fængselsstraffe, da de syv er tiltalt efter straffelovens bestemmelse om, at ”angår overdragelsen en betydelig mængde særligt farligt eller skadeligt stof, eller har overdragelsen af et sådant stof i øvrigt haft en særligt farlig karakter, kan straffen stige til fængsel i 16 år.”