Dårlig offentlig arbejdsmoral

Kommunaldirektør Ingemann Olsen langer ud efter den offentlige arbejdsmoral.

Mindre slendrian og bedre arbejdsmoral og arbejdsdisciplin er en hurtig vej til at give de danske borgere mere velfærd for pengene. Sådan lyder den kontante melding i Morgenavisen Jyllands-Posten mandag fra landets mest erfarne og længst siddende kommunaldirektør.

Den 64-årige Ingemann Olsen har 46 års anciennitet i den offentlige sektor og har været kommunaldirektør i Kolding siden 1982. Han har set mange medarbejdere komme og gå - og har nogle gange undret sig:

- Jeg har mange gange oplevet, at folk er rejst, og at jeg bagefter må sige: Hvad pokker har de egentlig lavet? Jeg mærker ikke noget til, at de er rejst. Den slendrian kan du opleve i alle store organisationer. Hvis vi skal spare i den offentlige sektor, skal vi optimere og effektivisere vores drift. Kan vi få tre medarbejdere til at lave det, som fire lavede før - ja, så er vi på rette vej. Og her spiller folks adfærd, deres arbejdsmoral og arbejdsdisciplin i høj grad ind, siger Ingemann Olsen.

For meget sygdom

- Det er onde ord i det moderne Danmark, men der er nogle, der er mere syge og mere pivede end andre. Det er noget, vi skal have fat i. Hvis vi skal have en højere produktivitet i den offentlige sektor, så skal vi have en anden arbejdsmoral og et andet engagement.

De kommunalt ansattes sygefravær er i snit næsten 14 arbejdsdage om året pr. medarbejder og ligger markant over sygefraværet blandt de privat ansatte. Formanden for de offentligt ansatte i FOA, Dennis Kristensen, afviser dog, at hans medlemmer er for pivede og mangler arbejdsmoral:

- Hvis han tænker på os, bliver jeg fornærmet. Mine medlemmer, som fortrinsvis er kvinder, har tværtimod en meget høj arbejdsmoral og kender f.eks. slet ikke til mandags- og fredagssyge. De er meget ansvarlige, fordi de har med mennesker at gøre.