DAT-chef efter Kabul-evakuering: For os er det en opgave som alle andre

Et MD 83-fly fra flyselskabet DAT - Danish Air Transport - der holder til i Vamdrup, landede onsdag morgen i Københavns Lufthavn med 15 evakuerede fra Kabul ombord.

Flyet lettede fra Islamabad tirsdag aften. På turen har flyet mellemlandet i Georgiens hovedstad, Tbilisi.

DAT-flyet har plads til 111 passagerer - og når der kun var 15 med hjem, så skyldes det ifølge Udenrigsministeriet, at det er en vanskelig militær operation at få bragt de mange, der ønsker at blive evakueret, fra Kabul til Islamabad.

MD 83-flyet fra flyselskabet DAT ses her under det omkring to døgn lange ophold i den internationale lufthavn i Pakistans hovedstad, Islamabad.
MD 83-flyet fra flyselskabet DAT ses her under det omkring to døgn lange ophold i den internationale lufthavn i Pakistans hovedstad, Islamabad.

Aftalen om at leje DAT-flyet udløb onsdag, og derfor lettede flyet cirka klokken 22.30 dansk tid tirsdag aften, selv om der var få evakuerede fra Kabul, der var nået frem.

Det har krævet godkendelser til overflyvning af lande som Tadsjikistan, Usbekistan, Turkmenistan, Armenien, Georgien og Tyrkiet for at kunne gennemføre flyvningen.

Jesper Rungholm, adm. direktør, DAT - Danish Air Transport.
Jesper Rungholm, adm. direktør, DAT - Danish Air Transport.

DATs direktør, Jesper Rungholm, der selv er pilot, sad i cockpittet under den otte timer lange flytur sammen med en anden af selskabets erfarne piloter. 

TV SYD fangede Jesper Rungholm kort efter landingen i København.

- Det er i princippet for os en flyvning som alle andre. Den største forskel er, at vi ikke på forhånd ved, hvad der skal ske, og hvornår vi skal flyve. Vi har ikke været i nærheden af nogen form for uro. Islamabad ligger langt fra Kabul, og i Pakistan går livet videre som normalt, siger Jesper Rungholm.

Han ved endnu ikke, om DATs fly igen skal Islamabad og hente flere evakuerede.

- For os som flyselskab er det en forretning, når Udenrigsministeriet har brug for os, så vi stiller gerne op, når vi har ledige fly og mandskab, siger Jesper Rungholm.

DAT har tidligere også for Forsvaret fløjet danske soldater til og og fra deres baser i Afghanistan, når mandskabet skulle skiftes ud eller på orlov.