En bunke træstammer vinder designpris

En af årets designpriser i Kolding gik til kamufleret turbineanlæg midt ude i skoven.

Ved første øjekast ligner det en helt almindelig bunke træstammer, som man ofte ser ude i skoven. Men kigger man nærmere efter, åbenbarer sig en dør i den ene side, og i virkeligheden er der tale om et prisvindende byggeri.

Under træstammerne gemmer sig en spildevandsturbine, der producerer elektricitet af det rensede spildevand, som løber fra Kolding Kommunes renseanlæg i Agtrup og ud i Lillebælt.

Turbinebygningen har netop modtaget hædrende omtale i den årlige uddeling af designpriser i kommunen. I år modtog den sammen med ni andre byggerier eller anlæg præmiering eller hædrende omtale.

Verdens første spildevandsturbine

Under bygningen løber spildevandsledningen, der driver turbinen. Den producerer hvert år elektricitet nok til 150 husstandes forbrug. Der løber hvert sekund 650 liter spildevand gennem anlægget, og turbinen producerer ca. 500.000 kilowatttimer om året.

Turbinen er placeret 50 meter fra udløbet i Lillebælt i Stenderupskoven.

Bygherren er BlueKolding, og argumentet for den noget utraditionelle bygning var at undgå en betonkasse midt i den smukke natur.

Det er ifølge energiselskabet verdens første spildevandsturbine, og den blev indviet for et år siden.

I bedømmelsen af turbinen hedder det, at anlægget er et humoristisk og innovativt anlæg, i både form og funktion. Turbinebygningen er tegnet af de lokale arkitekter hos Tegnestuen Mejeriet.

Her er en film om spildevandsturbinen, og her finder du en oversigt over alle designpriserne 2020.