Det var en ommer

Onsdag blev Annika og Gitte Bjørn viet for anden gang. Borgmester Jørn Pedersen (V) stod for vielsen i byrådssalen i Kolding.

Det var en ommer.

I juli 2011 blev de borgerligt viet på det gode skib Frem i Kolding Fjord, men for få dage siden fik de besked på, at deres ægteskab var ugyldigt.

En giftefoged som for eksempel en borgmester har kun myndighed inden for kommunens geografiske grænser. Det betyder, at de kun kan foretage vielser i kommunen.

Kolding Fjord hører under Kystdirektoratet, så her har en kommunal giftefoged ingen myndighed.

Derfor fik Annika og Gitte Bjørn sammen med to andre par fra bryllupper på fjorden erklæret deres ægteskab ugyldigt.

Det er tåbeligt

- Det er fuldstændig tåbeligt, at vi skal giftes en gang til, for vi er jo gift. Nu håber jeg, at den nye vielsesattest kan få tilbagevirkende kraft, så der ikke bliver tvivl om, hvornår vi har sølvbryllup, sagde Gitte Bjørn inden den nye vielse.

Parret har hus sammen, og siden deres første bryllup har de hver fået et barn hver. De regnede med, at de med ægteskabet havde beskyttet hinanden økonomisk, så det kom bag på dem, at de faktisk har levet på polsk i snart to år.

Derfor slog de hurtigt til, da kommunen tilbød dem en ommer i byrådssalen.

Ønsket om at få dateret vielsesattesten tilbage til 2011 blev ikke opfyldt. De må vente 25 år på deres sølvbryllup, hvis de skal gå ud fra den gyldige bryllupsdato.

Socialminister Karen Hækkerup (S) vil tage spørgsmålet om rækkevidden af en giftefogeds myndighed op, når ægteskabsloven på et tidspunkt skal revideres.

Folketingsmedlem Eva Kjer Hansen (V) mener, at reglerne allerede nu bør gøres mere smidige.