Dronningen kommer til Kolding og åbner Kongernes Samling

Fredag den 23. april indvier dronning Margrethe Kongernes Samling på Koldinghus.

Kongernes Samling i Kolding åbner med dobbelt kongeligt besøg. Prinsesse Benedikte deltager også i åbningen som æresprotektor for Koldinghus.

Samtidig åbner to nye udstillinger – den ene er ”Dronningens Broderier”, som er blevet skabt på dronningens eget initiativ. 

Efter en lang coronanedlukning sker det endelig: Kongernes Samling åbner sin tredje afdeling, Koldinghus, fredag den 23. april klokken 12.

Dronningen åbner Kongernes Samling Koldinghus og to udstillinger, og Prinsesse Benedikte deltager som æresgæst, da prinsessen er æresprotektor for slottet. Det oplyser Kongernes Samling i en pressemeddelelse.

Ved årsskiftet overtog Kongernes Samling driften af Koldinghus, som nu er i selskab med Rosenborg og Amalienborg. Thomas C. Thulstrup, direktør for Kongernes Samling, vil ved åbningsceremonien give dronningen og prinsesse Benedikte en rundvisning på Koldinghus.

Samme dag åbner udstillingen ”Dronningens Broderier”, som er blevet til på dronning Margrethes eget initiativ og viser den kreativitet og mangfoldighed af genstande, som dronningen selv har designet mønstre til og derefter broderet. I udstillingen vises cirka 100 af dronningens private broderier for første gang nogensinde.

Udstillingen ”Christian 5. - Konge, kriger og salvet af Gud” åbner også denne dag. Her vises kongelige skatte, som knytter sig til fortællingen om Christian 5. og hvoraf mange af dem forlader hovedstaden for første gang.

Blandt genstandene er overdådige krigsdragter, våben, pragtgenstande, narhvalstronen og kongens salvingskåbe. Siden den sidste salving i 1840 har kåben kun været anvendt ved monarkens castrum doloris (den offentlige fremvisning af kisten før den kirkelige handling). Sidst ved Frederik 9.s død i 1972.

Udstillingsåbningen er i konsekvens af  corona-restriktioner et lukket arrangement for få inviterede. Til gengæld kan den officielle åbning følges live på Koldinghus’ Facebookside.