Betjent blev overfaldet af indsat i retten - var i livsfare

En indsat blev under et retsmøde i Kolding så vred på en transportbetjent, at han overfaldt betjenten og forsøgte at kvæle ham, oplyser Fængselsforbundet i en pressemeddelelse

Artiklen er opdateret torsdag med oplysninger om, at den 28-årige mand, der angreb en transportbetjent ved Retten i Kolding onsdag, sigtes for vold af særlig rå karakter og for at have bragt en anden person i livsfare.

Den 28-årig mand fremstilles torsdag formiddag i grundlovsforhør ved Retten i Kolding, hvor han er sigtet for vold mod en person i offentlig tjeneste og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Var i livsfare

Den sigtede tog halsgreb på en transportbetjent fra Kriminalforsorgen, hvorved han kortvarigt mistede bevidstheden og kom i livsfare.

Transportbetjenten var i retten, da han var en af flere af kriminalforsorgens ansatte, der skulle transportere den 28-årige mand fra Nyborg Statsfængsel til retten i Kolding til en domsforhandling af en straffesag.

Overfaldet skete under en pause i en retssag, fordi dommerne skulle votere. Imens førte Kriminalforsorgens medarbejdere den indsatte ud fra retten og ned i et venterum.

Den indsatte nægtede at følge med, og situationen optrappedes. Personalet valgte derfor at fjerne ham med magt. I den forbindelse tog den indsatte fat om halsen på transportbetjenten og strammede til, skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Det lykkedes for betjentens kolleger at få overmandet den indsatte og lagt ham i håndjern.

Betjenten blev kørt på skadestuen. Ifølge Fængselsforbundet vurderes det, at han har været i livsfare under kvælningsforsøget.

Efterfølgende blev retssagen genoptaget. Kriminalforsorgens betjente ønskede at få den indsatte fremstillet i håndjern, men det blev ikke efterkommet.

Formand for Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen kalder overfaldet meget alvorligt.

- Uden at gå helt ind i sagen var min umiddelbare reaktion, at det var drabsforsøg.

- Nu er jeg selvfølgelig ikke jurist, men som lægmand var det min oplevelse, da jeg fik en beskrivelse af min kollegas skader og overfaldets grovhed. Så jeg ser meget alvorligt på det her, siger han.

Han mener ikke, at retssagen skulle have fortsat efter overfaldet.

- Man ønsker ikke at bibeholde håndjern på den pågældende, der netop har udsat transportbetjenten for det her overfald. Jeg er tæt på at være målløs, siger formanden.

Han ønsker, at justitsministeren går ind i sagen.

- Jeg håber at få en tilkendegivelse på, hvorvidt vi mener, at det her skal være retspraksis i Danmark, siger Bo Yde Sørensen.