Er der en håndværker til stede?

Byggelysten buldrer derudaf, så det er svært at få fat i en håndværker. På en virksomhed i Vojens med 25 medarbejdere kunne de godt bruge seks folk mere.

Jacob Lund skal være færdig med at renovere lejligheden i dag. For i morgen kommer maleren.

Han ville gerne, at han havde en kollega til at hjælpe, men det må han undvære. Der er mangel på tømrere.

Han er ansat i Byggeriget i Vojens. Her har de 25 mand i gang lige nu. 

- Vi kunne godt bruge 5-6 mand mere lige nu, fortæller medejer Kaj Bundgaard.

Beskæftigelsen er steget inden for tømrerfaget. I 4. kvartal 2017 var der 35.820 ansatte i faget. I 2020 er det tal steget til 40.818 ifølge tal fra Danmarks Statistik, alligevel mangler der flere.

beskftigede-ved-bygge-og (1) Tømrer
Foto: Danmarks Statistik

Kunderne må vente

For kunderne betyder det, at der er længere ventetid, inden håndværkerne kan komme.

- Indtil sommerferien er vores kalender fyldt godt op, fortæller Kaj Bundgaard. Men vi kan godt tage nyt arbejde ind til efteråret.

Den store aktivitet i byggeriet har også betydet, at Vojens-firmaet har købt materialer ind til lager for at være sikre på at kunne udføre de opgaver, de har.

- Vi har købt ind nu, så vi er sikre på at kunne få det til den aftalte tid, pris og mængde. Hvis vi venter for længe, så er vi bange for, at vi ikke kan få de materialer, vi skal bruge. Så vi binder flere penge i lageret.

Kaj Bundgaard er medejer af Byggeriget.
Kaj Bundgaard er medejer af Byggeriget.

Fagfolk er i restordre

- Vi har forrygende travlt. Før kunne vi spørge en kollega om folk - men heller ikke vikarbureauerne kan skaffe folk. Det betyder, at vi er bagud hele tiden. Der er også travlt i landene omkring os.

Forsinkelserne sker blandt andet, når der sker noget akut, eller hvis kunderne for eksempel vil have skiftet mere af taget, når først stilladset er kommet op. 

Kaj Bundgaard frygter, at travlheden vil få følger. 

- Der kommer nogen ind og laver noget arbejde, der ikke er helt efter bogen. Arbejdet bliver ringere, og vi kan ikke holde den kvalitet, som vi er vant til at holde.

Han tror også, at priserne vil stige. Men han er også så erfaren, at han ikke tør sige, hvor længe byggerusen vil vare ved.

- Det tør jeg ikke spå om. Det kan være, der pludseligt kommer noget, som giver en opbremsning.