Erik Klippings ældgamle ring er en del af Koldinghus-jubilæum

Rang, rigdom, og idealer kan afkodes af de smykker, som samfundets mægtigste bærer. De er magtens arbejdstøj. Snart kan de ses på Koldinghus.

quote

Erik Klipping grundlagde Koldinghus i 1268, og dermed er hans ring et af udstillingens absolut ældste smykker.

Thomas Thulstrup, direktør, Koldinghus

I 2018 fylder det gamle kongeslot Koldinghus 750 år. Det fejres med jubilæumsudstillingen "Magtens Smykker", der fortæller den lange historie vist gennem prægtige, enestående og kongelige smykker fra magtens centrum.

Magtsmykker er designet til at dupere og kommunikere til undersåtter og ligemænd, ikke bare til at fornøje bæreren.

Et af smykkerne i udstillingen er Erik Klippings signetsten, som formentlig har været indfattet i en ring og blev brugt til at besegle vigtige dokumenter.

- Erik Klipping grundlagde Koldinghus i 1268, og dermed er hans ring et af udstillingens absolut ældste smykker,  fortæller Koldinghus direktør Thomas Thulstrup til TV SYD.

Gennem de udstillede smykker får gæsterne i det hele taget mulighed for at komme helt tæt på en lang række af Danmarks og Europas mest magtfulde mennesker. 

I 1557 gav Dronning Dorothea det store brudesmykke til Københavns rådhus med det formål at døtre af byens borgmestre og rådmænd kunne bære det til deres
I 1557 gav Dronning Dorothea det store brudesmykke til Københavns rådhus med det formål at døtre af byens borgmestre og rådmænd kunne bære det til deres
Foto: Iben Kaufmann

Smykkerne og de personer, de har tilhørt eller tilhører, har enten direkte eller indirekte haft betydning for Koldinghus’ 750-års historie og de nationale og internationale fortællinger, som slottet er en del af.

quote

Gennem smykket var Dorothea symbolsk til stede ved alle betydelige bryllupper i København

Thomas Thulstrup, direktør, Koldinghus

Et af udstillingens smykker er dronning Dorotheas brudesmykke. Dronning Dorothea var gift med Christiand III, og både sammen med ham og som enkedronning boede dronning Dorothea i en lang årrække på Koldinghus.

Dronning Dorothea forærede i 1557 staden Købehavn et brudesmykke, smykket kunne bæres af velhavende borgerdøtre ved deres bryllupsfest på rådhuset.

- Gennem smykket var Dorothea symbolsk til stede ved alle betydelige bryllupper i København, siger Thomas Thulstrup.