TV der bevæger dig

VIDEO
00:32

Et 5.000 kvadratmeter stort hul bliver gravet i Skamlingsbanken

Tekst: Jørgen Guldberg

De næste tre uger kan man se, hvordan et seks meter dybt og 5.000 kvadratmeter stort hul bliver til.

Hullet er begyndelsen på det ambitiøse oplevelsescenter, der skal ligge på den historiske Skamlingsbanke syd for Kolding.

Oplevelsescentret skal fortælle om bankens geologiske historie og om dens rolle i danmarkshistorien, som mødested for danskere om danskhed, og hvad deraf følger.

Det nye center skal bygges ind i banken, så man kun lige bemærker det udefra. På den måde kan man også nyde udsigten over Lillebælt uden forstyrrende huse.

Det tager tre uger at grave hullet, og så skal kloakering og støbning af fundament gå i gang.

Og selv om det ser voldsomt ud med jordbunker, lastbiler og gravemaskiner overalt, så bliver Skamlingsbanken så god som ny, når den står færdig.

Står færdig til fejring af genforening

A.P. Møller Fonden har doneret 40 millioner kroner til skabelsen af oplevelsescentret, som arkitektvirksomheden Cebra har tegnet.

Samtidig har projektet fået hjælp af Region Syddanmark og Foreningen Plan-Danmark på henholdsvis 1.750.000 og 500.000 kroner.

Centret kommer til at rumme udstilling, café, butik, toiletter samt en storslået udsigt ud over Skamlingsbanken gennem det store glasparti, som udgør bygningens ene sidevæg.

Det nye oplevelsescenter ventes at stå færdigt inden udgangen af 2020, lige i tide til fejringen af 100-året for genforeningen.

TVSYD.DK lige nu